Hlavní obsah

Evropská komise hodlá regulovat cenu vody na letištích

Brusel

Evropská komise chce přimět provozovatele letišť, aby cestujícím po bezpečnostních kontrolách umožnili nákup levnější balené vody. Deníku Welt am Sonntag to řekla komisařka pro dopravu Violeta Bulcová. Evropská letiště by měla podle ní nabízet balenou vodu zhruba za jedno euro, tedy přibližně 27 korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Pražské letiště Václava Havla. Ilustrační foto

Článek

"Vedeme intenzivní rozhovory s asociací letišť o tom, jak můžeme změnit praxi, že po bezpečnostních kontrolách je voda prodávaná cestujícím výrazně dražší než před nimi," uvedla Bulcová.

Důvodem, proč se rozhodla tématu věnovat, je prý mimo jiné zdraví pasažérů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dosud se rozhodlo nabízet balenou vodu za jedno euro 126 evropských letišť, která odbaví zhruba 50 procent cestujících letecké dopravy nad kontinentem, uvedla Bulcová.

"To ale ani zdaleka nestačí. Naším cílem je, aby to tak dělala všechna letiště. Všechna letiště v Evropě by měla nabízet vodu za euro," uvedla slovinská politička. Zatím prý budou probíhat jednání, s případnou právní úpravou chce Bulcová vyčkat.

Jde o zdraví pasažérů

Lékaři doporučují před a během cesty letadlem hodně pít mimo jiné proto, aby se předešlo vzniku žilní trombózy. Její riziko zvyšuje právě dehydratace a také nedostatek pohybu. Stále více aerolinek přitom podání nápoje během letu zpoplatňuje.

V letištním prostoru za bezpečnostními kontrolami pak voda stojí často i několikanásobek běžné ceny. Z bezpečnostních důvodů si přitom cestující s sebou na palubu letadla vlastní tekutiny v láhvích o objemu větším než 100 mililitrů brát nemohou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám