Hlavní obsah

Evropou se potulují stovky dětských migrantů, z dívek se stávají prostitutky

Brusel

Evropou se potulují stovky bezprizorních dětí mladších čtrnácti let, které se ocitly bez rodičů a jakéhokoliv dozoru. Upozornil na to Červený kříž, jenž jejich fotky vystavuje na stránkách Trace-the-face-Kids v naději, že se díky nim odloučení členové rodin opět shledají.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Děti při čerpání vody v uprchlickém táboře v řeckém Idomeni. Ilustrační foto

Článek

Děti se navíc rodičům migrantů stále častěji neztrácejí až v Evropě, ale přicházejí sami. A to zejména do Itálie. Jejich počet se za srovnatelné období loňského roku více než zdvojnásobil, oznámilo italské ministerstvo vnitra.

Podle jeho údajů, z nichž citovala agentura APA, přišlo letos od 1. ledna do Itálie 2500 nezletilých bez doprovodu. Z 542 uprchlíků, kteří v pátek dorazili do jihoitalského města Salerna, jich bylo 101 - především Egypťanů.

Utíkají z azylových center

Velká část nezletilých migrantů po pár dnech zmizí ze zařízení pro uprchlíky, kam jsou umístěni. Na vlastní pěst se vydávají hledat v jiných evropských zemích přátele a příbuzné, informují experti. Při tom jim ale hrozí značné nebezpečí.

Jen za loňský rok takto zmizelo 6135 nezletilých, především teenagerů z Egypta, Somálska a Eritreje. Okamžitě se snaží najít si práci načerno, aby mohli zaplatit svým převaděčům za cestu do Itálie. Úřady se obávají, že mnoho nezletilých dívek končí jako prostitutky.

Skoro 20 tisíc uprchlíků

Od začátku roku dorazilo do Itálie 19 353 uprchlíků, tedy o 90 procent více než za stejné období loňského roku. Italský přijímací systém se s aktuálním počtem registrovaných 111 tisíc uprchlíků nachází před zhroucením.

Ministerstvo vnitra se navíc po uzavření takzvané balkánské trasy obává rekordního počtu lidí utíkajících přes Středozemní moře. Bude-li příliv uprchlíků přicházejících do Itálie pokračovat tímto tempem, mohl by do konce roku 2016 dosáhnout počtu 300 tisíc osob.

Letošní nově příchozí migranti vyplouvají z Libye a částečně i z Egypta, Tuniska a Alžírska. Většina jich pochází z Nigérie, Gambie, Senegalu, Pobřeží slonoviny, Mali a Guineje, uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám