Hlavní obsah

Europoslanec: Breivika smí matka vidět každý měsíc, Michaláková své syny jen dvakrát do roka

– Brusel/Praha

Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský ve středu v Evropském parlamentu ostře kritizoval Norsko v souvislosti s kauzou bratrů Michalákových. Situaci označil za zvrácenou a postavil proti sobě případ vraha Anderse Breivika, kterého matka může ve vězení vídat častěji než Eva Michaláková své syny. Ty jí v Norsku odebrala tamní sociální služba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Článek

Ochrana nezletilých v Norsku má podle Zdechovského systémovou chybu, kdy jsou děti odebírány rodičům na základě neúplných podkladů, případně nedůvěryhodných výpovědí svědků, míní Zdechovský, který se v kauze angažuje.

Podle Zdechovského je "zvrácené", že matka (norského) masového vraha Anderse Breivika může svého syna vídat každý měsíc a bez omezení, zatímco Češka Eva Michaláková své dva syny jen dvakrát do roka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přitom je nesmí obejmout, ani s nimi mluvit česky. Zdechovský připomíná, že Michalákové nebyla "prokázána žádná vina", a že "dokonce učí ve školce".

Norská sociální služba odebrala dva syny Evě Michalákové v květnu 2011 kvůli podezření ze zneužívání. Bratři žijí odděleně u pěstounů, matka chce ale syny vídat a dostat je do péče.

Zdechovský ve středu připomněl, že sociální úřad odebral Michalákové děti na základě dvou posudků psychologů. Tvrdí ale, že posudky nebyly nezávislé, protože jejich autoři "jsou partneři či milenci".

O případu bratrů Michalákových už jednal i český parlament, řešit se ho snaží česká diplomacie.

Norská premiérka Erna Solbergová ve středu podle agentury TASS řekla, že norská vláda a norští politici se do práce úřadu na ochranu dětí nesmějí vměšovat, a to ani v případech, kdy jsou děti odebírány cizincům. [celá zpráva] Konkrétně o kauze bratrů Michalákových ale nehovořila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám