Hlavní obsah

EU zařadila na sankční seznam Wagnerovu skupinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie zařadila na sankční seznam ruskou Wagnerovu skupinu kvůli její „aktivní“ účasti na ruské agresivní válce proti Ukrajině. Nově je na ní také ruská Federální tisková agentura RIA FAN, uvedla ve čtvrtek Rada EU.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Jevgenij Prigožin

Článek

„Rada dnes rozhodla, že na seznam osob a subjektů, na něž se vztahují omezující opatření EU zavedená v souvislosti s činnostmi narušujícími nebo ohrožujícími územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny, doplní Wagnerovu skupinu a agenturu RIA FAN,“ uvedla Rada EU na svých stránkách.

EU již 25. únoru uvalila sankce na jedenácti fyzických a sedm právnickým osob spojených s Wagnerovou skupinou. Některé z nich jsou obviněny ze závažného porušování lidských práv ve Středoafrické republice a Súdánu, jiné z ohrožování bezpečnosti nebo stability v Mali, připomněla německá agentura DPA.

Žoldnéři Wagnerovy skupiny, v minulosti verbovaní i v ruských věznicích, nesou hlavní tíhu ruské ofenzivy na město Bachmut, kde se v posledních několika měsících na Ukrajině odehrávají nejtvrdší boje. Skupina financovaná Jevgenijem Prigožinem nesla hlavní tíhu bojů o nedaleký Soledar a o Vuhledar.

EU také uvalila sankce na ruskou mediální organizaci RIA FAN. Ta patří do mediální skupiny Patriot Media Group, v jejímž čele stojí šéf Wagnerovy společnosti Jevgenij Prigožin. Tato tisková agentura se podílí na provládní propagandě a dezinformacích o ruské agresivní válce proti Ukrajině. Na jeden případ, jak překrucuje infromace, upozornila investigativní skupina Bellingcat

Unijní sankce spojené s ruským útokem na Ukrajinu se nyní vztahují na 1473 osob a 207 právních subjektů. Sankcionovaným je zmrazen majetek, mají zakázán vstup do unie a občané a firmy z EU jim mají zakázáno poskytovat finanční prostředky.

USA označily Wagnerovu skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci

Amerika

Prigožinova matka si dupla u soudu EU kvůli sankcím a uspěla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám