Hlavní obsah

Apple kvůli nucené práci Ujgurů odstřihl čínského dodavatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco/Peking

Americká technologická společnost Apple přestala spolupracovat s čínským dodavatelem součástek Ofilm Group. Ten čelí podezření, že se podílí na vládním programu přesídlování etnické menšiny Ujgurů muslimského vyznání ze západočínské provincie Sin-ťiang do jiných částí Číny za prací. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Bloomberg.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Výrobce iPhonů smlouvu s firmou Ofilm ukončil podle zdrojů Bloombergu před několika měsíci. Čínská společnost v úterý uvedla, že vyhodnocuje dopad zastavení objednávek od nejmenovaného zákazníka na chod společnosti. Informovala, že tento klient jí v roce 2019 zajistit bezmála čtvrtinu provozního zisku. Ofilm Applu dodával moduly kamer do iPhonů.

Apple v minulosti vyvolal kritiku kvůli podezření na porušování lidských práv v jeho dodavatelském řetězci, který je převážně v Číně. Podle agentury Bloomberg není jasné, zda Apple ví, jestli se obvinění vznesená proti Ofilmu zakládají na pravdě.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Foto: AP

Nový iPhone 12 (červený) a iPhone 12 Pro (šedý)

Apple, který má teď nejvyšší tržní hodnotu z firem obchodovaných na burze, loni v listopadu pozastavil nové objednávky od tchajwanské firmy Pegatron. Zdůvodnil to porušováním pracovního práva v čínských továrnách firmy.

Organizace na ochranu lidských práv a některé státy kritizují Čínu za to, že shromažďuje stovky tisíc Ujgurů v zařízeních, která jsou podle těchto kritiků tábory nucených prací. Tam je podle jejich tvrzení čeká mimo jiné násilná politická agitace. Čína tvrdí, že Ujgurové jsou v táborech na převýchovu a zvýšení kvalifikace dobrovolně. Některé státy a firmy zavedly zákaz dovozu klíčových exportních komodit ze Sin-ťiangu, například bavlny.

Apple tlumí výrobu nejmenšího iPhonu

Mobil

Nové iPhony se vyrábějí v Indii

Společnost Apple tento měsíc oznámila, že bude iPhony montovat nově v Indii. „Jsme pyšní na to, že v Indii zahajujeme výrobu iPhonů 12 pro místní zákazníky,” uvedla firma. Neupřesnila ale, který podnik montáží telefonů v Indii pověřila. Podle zdrojů agentury Reuters jde o indickou divizi tchajwanského výrobce elektroniky Foxconn.

Apple zahájil výrobu telefonů iPhone v Indii v roce 2017, a to prostřednictvím tchajwanské firmy Wistron. Podle únorových informací agentury Reuters plánuje v Indii také montáž tabletů iPad.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max

Foto: repro Apple

Nový iPhone 12

Novou řadu telefonů iPhone 12 uvedla společnost Apple na trh loni na podzim. Ve čtvrtém čtvrtletí se firma podle údajů výzkumné skupiny Gartner poprvé od roku 2016 vrátila do čela světového trhu s chytrými telefony.

Ze všech čtyř novinek je verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Tři tisíce korun si pak lidé připlatí za iPhone 12 (24 990 Kč). U variant se slůvkem Pro v názvu jsou vcelku pochopitelně cenovky ještě vyšší, konkrétně 29 990 Kč (iPhone 12 Pro) a 33 990 Kč (12 Pro Max).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám