Hlavní obsah

EU se bude odkladem brexitu zabývat až po hlasování v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy Evropské unie se budou případným odkladem brexitu zabývat až po hlasování britského parlamentu, které se očekává příští týden. V neděli se na tom shodli velvyslanci členských zemí unie.

Foto: House of Commons, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson po přijetí Letwinova dodatku

Článek

Dohodu o vystoupení Británie z Evropské unie, kterou ve čtvrtek vyjednal premiér Boris Johnson, může nyní podle diplomatů připravit ke schválení Evropský parlament (EP).

Johnson v sobotu večer poslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis, v němž požádal o tříměsíční odklad brexitu, tedy do konce ledna. K tomuto kroku Johnsona zavazuje zákon, který v září schválil britský parlament. V dalším dopise Johnson doplnil, že s odkladem nesouhlasí a že chce v britském parlamentu co nejdříve prosadit prováděcí zákony k přijaté dohodě i její samotné schválení.

Britský tisk Johnsonovy dopisy EU opěvuje i kritizuje

Evropa

Stanovisko odchodu k plánovanému datu podpořil i ministr zahraničí Dominic Raab, podle kterého parlament Johnsona neumlčí. S dalším odkladem podle něj nesouhlasí ani evropské státy. "(Johnson) tu dohodu má. Vypadá to, že máme potřebná čísla v Dolní sněmovně. Proč to parlament neschválil? To nás čeká příští týden," uvedl Raab.

Diplomat: Děláme jako by nic

"Ten dopis poslal jen proto, že to vyžadoval parlament," uvedl také náměstek premiéra Michael Gove s tím, že žádost o odklad brexitu by při schválení dohody Londýn stáhl.

Dopolední schůzka velvyslanců s unijním vyjednavačem Michelem Barnierem byla velmi krátká a diplomaté se během asi 15 minut domluvili na dalším postupu. K Johnsonovým sobotním dopisům vůbec nepřihlíželi.

"Děláme, jako by se v sobotu nic nestalo a pokračujeme v přípravách tak, jak vyplývá z rozhodnutí summitu," řekl po dnešním jednání zdroj obeznámený s jeho výsledky.

Velvyslanci se shodli, že ze závěrů summitu nevyplývá nutnost vyčkávat, jak dopadne schvalování dohody v Británii. Nyní je podle nich na EP, kdy a zda vůbec dohodu potvrdí. Plenární zasedání ve Štrasburku začíná v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám