Hlavní obsah

EU schválila další balík sankcí proti Rusku, zakazuje dovoz diamantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země Evropské unie v pondělí schválily dvanáctý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho válce proti Ukrajině. EU v něm mimo jiné postihuje zisky, které Rusku plynou z vývozu diamantů. Informovala o tom Rada EU. Česku se v balíčku podařilo prosadit prodloužení výjimky na dovoz ruské oceli do roku 2028.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Nová opatření „přinášejí další ránu schopnosti (ruského prezidenta Vladimira) Putina vést válku“ tím, že se zaměřují na vysoce ceněná odvětví ruské ekonomiky a ztěžují obcházení unijních sankcí, uvedla Rada EU ve svém prohlášení. „S tímto dvanáctým balíčkem předkládáme robustní nový seznam ekonomických opatření i opatření týkajících se jednotlivců, která dále oslabí ruskou válečnou mašinerii,“ okomentoval balíček šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

„Náš vzkaz je jasný, jak jsem již řekl na neformální Radě pro zahraniční záležitosti v Kyjevě: budeme dále odhodlaní v plnění našich závazků vůči Ukrajině a budeme i nadále podporovat její boj za svobodu a suverenitu,“ dodal.

Zákaz pro neprůmyslové diamanty

Evropská unie v balíčku mimo jiné zavádí přímý i nepřímý zákaz dovozu, nákupu či transferu diamantů z Ruska. Tento zákaz se vztahuje na diamanty pocházející z Ruska, vyvážené z Ruska, převážené přes Rusko a ruské diamanty zpracované ve třetích zemích. Zákaz se od 1. ledna příštího roku vztahuje na neprůmyslové přírodní i syntetické diamanty a rovněž na diamantové šperky. EU ke kroku přistoupila poté, co embargo na ruské diamanty vyhlásily země G7.

Zákaz se netýká diamantů pro průmyslové využití. Krok dopadne ze zemi EU na Belgii, která je velkým zpracovatelem diamantů. Antverpami prošlo před začátkem války na Ukrajině 25 procent surových ruských diamantů. Belgičtí zpracovatelé dříve argumentovali, že ruské diamanty by se zákazem přesunuly jinam a bylo by obtížnější rozvíjet trh s čistými diamanty. Sama země se proti zákazu nikdy přímo nepostavila.

G7 vyhlásila embargo na ruské diamanty

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám