Hlavní obsah

EU nakonec nebude bránit vývozu vakcín do Severního Irska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel

Evropská unie v pátek ustoupila od plánu použít nouzová opatření z protokolu o Severním Irsku z předloni uzavřené brexitové dohody a zamezit vývozu vakcín proti covidu-19 do Británie. Podle britského deníku Daily Mail jde o diplomatické vítězství britského ministerského předsedy Borise Johnsona.

Foto: Jeff Overs/bbc, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Podle Daily Mailu Johnson během dvou telefonátů v pátek v noci přesvědčil předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby ustoupila od původního plánu zabránění přepravy 3,5 milionu dávek vakcíny do Británie.

Evropská komise totiž v pátek oznámila, že pokud výrobci vakcín proti covidu-19 nedodrží smlouvy s Evropskou unií, budou jim moci členské státy dočasně omezit vývoz očkovacích látek vyráběných v podnicích na území bloku.

Johnson podle Daily Mailu varoval von der Leyenovou, že její rozhodnutí by mohlo znamenat, že by se k milionům britským penzistů nedostaly druhá dávka vakcíny.

Velký přehled vakcín proti koronaviru

Koronavirus

Mechanismus přijatý ve zrychleném řízení je reakcí na aktuální spor EU s britsko-švédskou firmou AstraZeneca. Společnost, jejíž preparát v sobotu Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila k používání v zemích bloku, chce proti původní dohodě výrazně snížit množství vakcíny, kterou dodá do konce března.

Komise však zároveň chtěla spustit ochrannou klauzuli v severoirském protokolu a zabránit tak přepravu vakcín z Irska, které je členem EU, do Severního Irska, které je součástí Spojeného království.

EU nakonec krátce před půlnocí zveřejnila prohlášení, že zajistí, aby severoirský protokol, který má udržet irskou hranici otevřenou, zůstane nedotčen. Komise však varovala, že pokud budou vakcíny a účinné látky bez povolení převáženy do třetích zemí a mimo blok, použije "všechny nástroje, které má k dispozici".

Reklama

Výběr článků

Načítám