Hlavní obsah

EU by měla snížit emise na 40 procent, navrhuje komise

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent proti roku 1990. Unie by se také měla zavázat k tomu, aby se ke stejnému roku vyrábělo 27 procent energie z obnovitelných zdrojů. Počítá s tím návrh nového rámce pro klimatickou a energetickou politiku, kterou ve středu představila Evropská komise.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa návrh dokazuje, že je možné zároveň řešit pro budoucnost planety klíčovou otázku ochrany životního prostředí i evropskou energetickou politiku, významnou pro konkurenceschopnost Unie. Cíl 40 procent přitom označil za ambiciózní. Rozhodnutí o závazku 27 procent energie z obnovitelných zdrojů, který platí pro celou EU, je podle něj signálem stability pro investory i pro podporu bezpečnosti energetických dodávek.

Zdroje z komise i diplomaté zemí EU v minulých dnech hovořili o snaze části komisařů prosadit nižší cíl na úrovni 35 procent a vypustit závazný údaj týkající se obnovitelných zdrojů.

Unie má dlouhodobý cíl snížit do roku 2050 emise CO2 a dalších skleníkových plynů o 80 až 95 procent proti úrovním z roku 1990. Do roku 2020 byly stanoveny cíle snížení emisí o 20 procent, dosažení 20 procent "zelené" energie a dvacetiprocentních úspor.

Nový návrh počítá také s reformou systému  obchodování s emisními povolenkami od roku 2021.

Návrhy komise budou teprve projednávat šéfové vlád členských zemí i poslanci Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám