Hlavní obsah

EU budou na summitech zastupovat van Rompuy i Barroso

Novinky, rei
Brusel

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso se s předsedou Evropské rady Hermanem van Rompuyem, jehož funkci zřídila Lisabonská smlouva, dohodl, kdo bude EU zastupovat na mezinárodních konferencích jako například na summitu G20. Budou tam oba, uvedl server EUObserver s odkazem na mluvčí komise Piu Ahrenskildeovou-Hansenovou.

Článek

„Předsedové se dohodli, že budou oba součástí jednotné delegace EU. Je to zcela přirozené vzhledem k tomu, že se jejich role doplňují,“ řekla mluvčí.

Zastupitelskou pravomoc v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky za hranicemi unie dala stálému předsedovi Evropské rady Lisabonská smlouva. Například agenda týkající se klimatických změn ale spadá především pod komisi a za EU v této oblasti bude na summitech mluvit Barroso. V oblastech, které se překrývají, bude unijní mluvčí vybrán dohodou.

Názor komise, že je rozumné posílat na klíčové summity dva zástupce, kteří „budou mluvit jedním hlasem“, podle EUObserveru nesdílí odborníci na zahraniční politiku. „Je obtížné si představit, jak to budou hodnotit ostatní strany. Když započítáme Španělsko, které se summitu rovněž zúčastní a navíc v tuto chvíli předsedá EU, máme už tři křesla zabraná Evropany,“ uvedl José-Ignácio Torreblanca, expert na zahraniční politiku při Radě Evropy.

Situaci zkomplikuje nová diplomatická služba EU vyplývající z Lisabonské smlouvy - Evropská služba vnější akce (ESVA). Její sbor dává v současnosti dohromady šéfka úřadu Catherine Ashtonová.

Španělsko si společně s Nizozemskem zajistilo účast na G20 předloni.

Reklama

Související články

Ashtonová žádá o vlastní letadlo

Catherine Ashtonová, šéfka nově zřízeného úřadu Evropské služby vnější akce (ESVA) žádá letadlo k vlastní dispozici. Takzvaná ministryně zahraničí EU...

Výběr článků

Načítám