Hlavní obsah

Estonsko uzákonilo manželství stejnopohlavních párů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallin

Estonsko v úterý jako první pobaltský stát schválilo sňatky stejnopohlavních párů. Na Twitteru to uvedla premiérka Kaja Kallasová, podle které budou moci estonské stejnopohlavní páry díky historickému rozhodnutí uzavírat manželství od roku 2024.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Estonsko uzákonilo rovnost manželství. Jsem na svou zemi pyšná. Budujeme společnost, kde jsou respektována práva všech a kde lidé mohou svobodně milovat,“ napsala po hlasování estonského parlamentu Kallasová, podle které se tím Estonsko zařadilo po bok ostatních severských států.

Estonsko je nejen první zemí umožňující manželství stejnopohlavních párů v Pobaltí, ale prvenství má i mezi státy východní a střední Evropy. Řada z nich včetně Slovenska, Maďarska, ale i Litvy a Lotyšska naopak přijala ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy.

Manželský svazek lidí stejného pohlaví umožňují severské státy i země západní Evropy či Slovinsko.

V České republice mohou stejnopohlavní páry uzavírat registrované partnerství. Novelu, která manželství lidem stejného pohlaví umožní, začal český parlament projednávat v listopadu 2018, k hlasování se nicméně v předcházejícím ani současném volebním období nedostal.

ANO si bere manželství pro všechny jako rukojmí, je to nechutné, míní politolog

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám