Hlavní obsah

Esesáka Zafkeho soudí kvůli tisícům obětí v koncentračním táboře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neubrandenburg

Pětadevadesátiletý bývalý zdravotník SS z koncentračního tábora Osvětim Hubert Zafke stanul v pondělí před soudem v Neubrandenburgu. Čelí obžalobě, že se podílel na smrti nejméně 3681 lidí. Vinu popírá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý zdravotník z Osvětimi Hubert Zafke stanul před soudemVideo: Reuters

 
Článek

Jedná se zřejmě o jeden z vůbec posledních procesů, v nichž je souzen žijící nacista. Těsně před zahájením procesu byl Zafke, který je upoután na kolečkové křeslo, vyšetřen lékařem, zda je schopen stanout před soudem. Ve třech předchozích případech to lékaři odmítli. Tentokrát ho však uznali schopným proces absolvovat.

Proces se týká období pouhého jednoho měsíce, období od 15. srpna do 14. září 1944, kdy Zafke působil jako příslušník zdravotní služby SS. V té době v plynových komorách povraždili 3681 lidí z 14 transportů z Polska, Slovinska, Řecka a Německa. V jednom z nich dorazila z nizozemského Westerborku i Anne Franková s rodinou, která ale zahynula jinde, v táboře Bergen Belsen.

Zafke popírá obvinění s tím, že jen ošetřoval zraněné vojáky a příslušníky SS, uvedla BBC.

Podle žalobce si ale stejně jako další příslušníci SS v Osvětimi byl dobře vědom, že tábor funguje jako místo průmyslově pojatého masového vraždění, a svou činností přispěl k jejich smrti.

Foto: Bernd Wuestneck, ČTK/AP

Huberta Zafkeho přivezli na kolečkovém křesle.

Německo v poslední době před soud postavilo hned několik osob působících kdysi v Osvětimi. Loni v červenci soud v Lüneburgu odsoudil na čtyři roky do vězení 94letého dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga za napomáhání k vraždě 300 000 lidí. Letos v červnu poslal soud na pět let do vězení bývalého dozorce Reinholda Hanninga.

V případě příslušnice SS Helmy M., kterou obžalovali z podílu na vraždě 260 000 lidí, ale soud v Kielu v únoru dospěl k závěru, že není schopna zvládnout proces. V Osvětimi pracovala jako radiotelegrafistka na místním velitelství.

Foto: Bernd Wuestneck, ČTK/AP

Hubert Zafke v soudní síni

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám