Hlavní obsah

Dzurinda nechá hlasovat o vládě, inspiroval se u Paroubka

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská opozice ve středu podala návrh na vyslovení nedůvěry premiérovi Robertu Ficovi. Kabinet přitom v úterý hlasování o důvěře přežil, když se hlasování o státním rozpočtu pro rok 2008 na návrh Fica spojilo s hlasováním o důvěře vládě. Opozice nadále nemá dostatek hlasů na odvolání premiéra.

Článek

Lídr opozice Mikuláš Dzurinda vyčítá Ficovi především odpovědnost za spekulativní prodej pozemků ve Slovenském pozemkové fondu a nejasnosti kolem nákupu některých Ficových nemovitostí. "V případě skandálu desetiletí nemůžeme mlčet. Pokud Fico nerozumí našemu návrhu, ať zavolá kámošovi Paroubkovi, ať se ho zeptá, proč on podával podobný návrh ještě dříve než my," uvedl Dzurinda.

Při úterním hlasování o rozpočtu podpořilo Ficovu vládu 85 poslanců, a vyslovilo tak důvěru kabinetu. Opozice disponuje ve 150členném parlamentu jen 65 hlasy. Fico a předseda Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar minulý týden urovnali své vztahy a vládní koalice je opět jednotná. "Není možné hlasovat o důvěře vládě a za týden hlasovat o nedůvěře. Vláda má a bude mít důvěru," prohlásil Mečiar.

Předseda HZDS ještě před týdnem uraženě opustil zasedání koaliční rady a prohlásil, že koalice končí. Vzápětí se však Ficovi a Mečiarovi podařilo na nočním jednání spory urovnat. Spor se týkal prodeje pozemků pod Vysokými Tatrami v hodnotě 1,5 miliardy korun, které od restituentů získala firma GVM blízká Mečiarovi za 13 milionů. Fico označil smlouvy za skandální a podal návrh na odvolání ministra zemědělství Miroslava Jureni (HZDS).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám