Hlavní obsah

Džihádista Islámského státu dostal v Maďarsku doživotí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

K doživotnímu trestu odsoudil ve čtvrtek soud v Budapešti Syřana Hassana F., který byl velitelem menší jednotky teroristické organizace Islámský stát (IS). O podmíněné propuštění může podle agentury MTI žádat nejdřív za třicet let.

Foto: MTI

Hassan F. v soudní síni

Článek

Rozsudek ještě není pravomocný, protože se proti němu odvolal jak prokurátor, tak i obhájce. Prokurátor žádá doživotní trest bez možnosti předčasného propuštění a obhájce žádá zproštění viny svého mandanta.

Syřan zadržený v Maďarsku je obviněn z vraždy, uřízl na veřejnosti hlavu imámovi

Evropa

Hassan F. byl odsouzen za terorismus, zločiny proti lidskosti a vraždy, kterých se měl dopustit od roku 2015 v řadách IS. Syřan u soudu svou vinu popřel.

„Hassan F. se stal velitelem menší skupiny IS a ztotožnil se s cíli této teroristické organizace,“ uvedl soud v odůvodnění rozsudku.

Foto: MTI

Hassan F. u soudu

Poprava imáma

Muž se měl podle obžaloby v květnu 2015 podílet například na popravě imáma, kterému bojovníci IS pro výstrahu uřízli hlavu. „Hassan a jeho spolubojovníci nutili obyvatele města, včetně dětí a žen, aby popravu sledovali,“ dodal soud.

Syřan byl poprvé zadržen 30. prosince 2018 na budapešťském letišti Ference Liszta, protože se při pasové kontrole prokázal falešnými doklady. Na základě toho byl odsouzen k podmíněnému trestu vězení a na tři roky vypovězen ze země. Během přípravy jeho vydání do Řecka, kde předtím obdržel status uprchlíka, se díky mezinárodní spolupráci bezpečnostních složek přišlo na jeho skutečnou identitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám