Hlavní obsah

Dvě stovky Slováků protestovaly proti americkému konvoji

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

„Ne konvoji, ne základnám NATO,“ hlásaly transparenty v rukou asi 200 účastníků čtvrteční demonstrace Slovenskem na bratislavském Hviezdoslavově náměstí. Ve čtvrtek totiž projela Slovenskem první část americké vojenské kolony, která se zúčastní cvičení v Maďarsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest proti konvoji v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Konvoj jede i přes Českou republiku, kde se ale žádné akce proti němu neorganizují. Resort obrany zdůrazňuje, že cizí vojenská technika se přes české území přesouvá běžně.

BEZ KOMENTÁŘE: Druhá část amerického konvoje přejela hranice ČRVideo: Novinky

V Bratislavě bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský označil průjezd kolony za provokaci. „Vzpomínám si na rok 1968, kdy okupace začala rovněž manévry Varšavské smlouvy,“ uvedl expremiér, podle něhož chtějí Američané průjezdem kolony demonstrovat svou vojenskou přítomnost. „Zatahují tím Slovensko do mezinárodního napětí,“ dodal Čarnogurský.

Účastníci shromáždění vyzvali státní orgány, aby odmítly provokativní přesuny vojenské techniky přes území Slovenska. „Provokativní kolona NATO mír nepřináší. Vyzýváme státní orgány, aby zabránily krokům, které mohou vést ke zvyšování napětí v našem regionu, v Evropě i na celém světě,“ uvedl další z řečníků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lidé v Bratislavě protestovali proti průjezdu konvoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám