Hlavní obsah

Dva lidé zadržení v Bruselu měli plánovat útoky

Belgická policie v noci na středu v rámci protiteroristického zátahu zadržela čtyři lidi. Učinila tak poté, co při domovních prohlídkách v Bruselu nalezla automatické zbraně. Nejméně dva zatčení jsou podezřelí z plánování teroristického útoku, napsala agentura AFP s odkazem na zdroj blízký vyšetřování.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Příslušník zvláštní jednotky belgické policie

Článek

Policie ve dvou garážích v Anderlechtu na předměstí belgické metropole objevila mimo jiné útočné pušky Kalašnikov, neprůstřelné vesty a munici.

Zatčené osoby podle belgických médií patřily k okolí skupiny převážně severoafrických motorkářů Kamikazes Riders, jejíž dva členové, včetně šéfa Saïda Saouta, byli loni odsouzeni za teroristické aktivity. Agentura AFP píše, že dva ze zatčených jsou Saoutovi bratři a že připravovali atentát, jehož cíl zůstává nejasný.

Belgičtí policisté svou operaci koordinovali s francouzskými kolegy, kteří dnes ráno vyslechli dvaačtyřicetiletého muže z Faches-Thumesnil u Lille. Je podezřelý z plánování "násilné akce", uvedla belgická média.

Prokuratura uvedla, že noční razie nesouvisí s vyšetřováním útoků islámských teroristů z listopadu 2015 v Paříži, ani z března 2016 v Bruselu. V Paříži tehdy radikálové zabili 130 lidí a v Bruselu 32.

Reklama

Výběr článků

Načítám