Hlavní obsah

Dva Brity obvinili, že pro Rusy plánovali útoky na místa napojená na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelým z vazeb na ruské rozvědky. Policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Britská diplomacie si podle agentury Reuters v pátek kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

Foto: London Fire Brigade

Hasiči likvidují požár skladů na východě Londýna, který policie dala do souvislosti se dvěma Brity podezřelými z vazeb na ruské rozvědky.

Článek

Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“. Muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu. Britské ministerstvo zahraničí bude požadovat v souvislosti s jejich případem vysvětlení od ruského velvyslance Andreje Kelina, které ho si v pátek předvolalo.

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až v pátek. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Earl podle vyšetřovatelů jednal ve prospěch Ruska, když zkoumal možné cíle útoků a snažil se rekrutovat další lidi do akcí podporujících zahraniční rozvědku. Sám čelí podezření, že se stal ruským špionem, uvádí televize Sky News. Obvinění předložená soudu jej spojují s polovojenskou Wagnerovou skupinou, kterou Británie klasifikuje jako teroristickou organizaci.

Prozradil je požár skladů

Do hledáčku úřadů se společně s dalšími dostal po březnovém požáru skladu na východě Londýna, u kterého zasahovaly desítky hasičů. Vyšetřovatelé hovoří o žhářském útoku na podniky „napojené na Ukrajinu“. Podle BBC v daném objektu operují dvě zásilkové služby.

„Jakkoli si musíme počkat na výsledky soudního řízení, jsem hluboce znepokojený obviněními, že britští občané prováděli na britské půdě trestnou činnost ve prospěch ruského státu,“ reagoval na případ britský ministr zahraničí David Cameron. „Použijeme veškerou váhu systému trestní spravedlnosti na to, abychom hnali k odpovědnosti kohokoli, kdo bude usvědčen ze zločinů napojených na zahraniční vliv,“ dodal.

Reeves i Earl jsou podle BBC prvními lidmi obžalovanými na základě nového zákona proti špionáži, sabotáži a zahraničnímu vměšování. V době jeho schválení britská vláda uvedla, že smyslem nařízení je posílit obranu „britské demokracie, ekonomiky a hodnot“ proti nepřátelské aktivitě cizích států.

Všech pět podezřelých má znovu stanout před londýnským soudem 10. května.

Londýn: Dodáme Kyjevu Storm Shadow i námořní plavidla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám