Hlavní obsah

Duma schválila důchodovou reformu. Rusové půjdou do penze o pět let později

– Moskva

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, ve čtvrtek ve třetím, závěrečném čtení schválila návrh zákona o důchodové reformě, který v Rusku zvyšuje hranici penzijního věku. Důchodový věk u žen se zvýší z 55 na 60 let, u mužů z 60 na 65 let. Schválená verze je mírnější než původní návrh. Pro zmírnění byl ruský prezident Vladimir Putin, který ovšem dříve zvyšování důchodového věku výslovně vyloučil.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, schválila důchodovou reformu.

Článek

Původní vládní návrh počítal s tím, že penzijní věk žen se zvýší z nynějších 55 na 63 let. Putin, který před lety zvyšování důchodového věku výslovně vyloučil, ve snaze zmírnit jeho dopady navrhl stanovit hranici o tři roky nižší, tedy 60 let. Návrh důchodového věku mužů ve výši 65 let místo dosavadních 60 se nezměnil.

Reforma penzí, první v Rusku za téměř 100 let, vyvolala masové protesty a vedla ke snížení popularity kremelské strany Jednotné Rusko a porážce několika jejích kandidátů v komunálních volbách. Klesla i podpora samotného Putina. V srpnu mu klesla na 62 procent proti 72 procentům v červnu, kdy vláda s návrhem přišla.

Problémy při říjnovém hlasování v horní komoře se nečekají, zákon nepochybně podepíše i Putin. S náběhem reformy se počítá postupně, proces rozpočítaný na 15 let má začít příští rok.

Průměrný důchod Rusů činí letos 14 100 rublů (asi 4935 Kč), valná část důchodců má však penzi nižší. Podle posledních průzkumů veřejného mínění se proti důchodové reformě staví 75 procent Rusů, schvaluje ji jen kolem 10 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám