Hlavní obsah

Drážďany: pátrání na místě činu skončilo

Novinky, ČTK, nek, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí kriminalisté ukončili pátrání v drážďanské klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kterou v pondělí vykradli dosud neznámí zloději. Potvrdil to policejní mluvčí s tím, že příslušné prostory Rezidenčního zámku „už byly uvolněny”.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bezpečnostní kamery při krádeži v drážďanské klenotnici

 
Článek

Zaměstnanci klenotnice se tak mohou vrátit na pracoviště, ale pro veřejnost zůstává nadále uzavřena. Bude totiž nutné provést některé opravy, protože pachatelé způsobili na vitrínách značné škody. Kdy lidé budou moci klenotnici navštívit, není ještě jasné.

Saské úřady ve čtvrtek vypsaly odměnu půl milionu eur (12,8 mil. Kč) za informace, které by vedly k pachatelům krádeže. „Nechceme opomenout nic, co by tento případ pomohlo vyřešit,“ oznámili saský policejní šéf Horst Kretzschmar a vrchní prokurátor Klaus Rövekamp.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zloději ukradli v drážďanské klenotnici šperky za miliardu eurVideo: Reuters

Miliardovou krádež v Drážďanech provedla čtveřice zlodějů

Evropa

Na základě videozáběrů policisté zjistili, že pondělní krádeže se zúčastnili čtyři lidé. Dva z nich pronikli přes zamřížované okno do Rezidenčního zámku, kde jsou sbírky vystaveny, a sekyrou rozbili vitrínu, odkud si odnesli šperky. Muzeum uvedlo, že ukradené předměty mají díky jedinečnosti a historickému odkazu pro německou spolkovou zemi Sasko nevyčíslitelnou cenu. Policie odhadla škodu na miliardu eur, tedy 25,5 miliardy Kč.

Podívejte se na šperky, které zloději ukradli z klenotnice v Drážďanech

Evropa

Co přesně zloději odnesli, zatím není jasné, protože zaměstnanci muzea na místo činu kvůli důkladnému hledání stop nemohli. Z asi stovky předmětů, které ve vitríně byly, chybí jedenáct hlavních kusů a také části dvou dalších objektů. Neúplný je rovněž soubor knoflíků, uvedlo muzeum. Za největší ztráty muzeum označilo kord, polský Řád bílé orlice, ozdobu klobouku a přezky bot z diamantové série z 18. století. Z briliantového souboru chybí nárameník, další náprsní polský Řád bílé orlice a ozdoba klobouku, ukradena byla rovněž velká náprsní brož královny Amálie Augusty s více než 600 brilianty a také část jejího náhrdelníku.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Rezidenční palác v Drážďanech, kde se nachází kelnotbice Zelená klenba

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám