Hlavní obsah

Do vraždy agenta Litviněnka byl zapletený ruský stát, Britové ukončili vyšetřování

– Londýn/Moskva

Rusko bylo bezpochyby zapleteno do vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 v Londýně otráven izotopem radioaktivního polonia. K závěrům soudního vyšetřování, které v pátek skončilo v britské metropoli, to uvedl právník Richard Horwell. Celá závěrečná zpráva má být ale podle agentury Reuters zveřejněna až ke konci roku. Rusové označili vyšetřování v Británii za zpolitizované.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Marina Litviněnková, vdova po zavražděném agentovi

Článek

„Důkazy ukazují, že jediným věrohodným vysvětlením je to, že ruský stát byl do Litviněnkovy vraždy nějakým způsobem zapleten," řekl Horwell k vyšetřování, jehož závěry zjevně dál naruší vztahy mezi Londýnem a Moskvou.

Britové tvrdí, že kritik Kremlu Litviněnko zemřel na otravu týdny poté, co na schůzce s ruskými agenty Dmitrijem Kovtunem a Andrejem Lugovým v hotelu Millennium vypil zelený čaj smíchaný s poloniem 210.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Umírající Litviněnko v nemocnici obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že nařídil jeho vraždu. Kreml to vždy popíral.

„Lugovoj a Kovtun neposkytli žádnou věrohodnou odpověď na vědecké důkazy a stopy polonia, které za sebou zanechali," zdůraznil Horwell, který u veřejného řízení zastupoval policii. Poznamenal, že ani jeden z agentů neměl osobní důvod ruského exulanta zabít.

Foto: ALISTAIR FULLER, ČTK/AP

Alexander Litviněnko na archivním snímku

Naopak ruský stát měl podle něj bezpochyby k zabití svého bývalého agenta důvodů mnoho. A to především kvůli tomu, že utekl do Británie a krátce před smrtí získal britské občanství, dále proto, že obviňoval Kreml z korupce, a také že sympatizoval s čečenskými separatisty a že tvrdil, že Putin je pedofil, podotkl Horwell.

Vyšetřovatelé našli stopy polonia na mnoha místech, kde oba ruští agenti tehdy v Londýně pobývali, včetně různých kanceláří, hotelů, letadel i na fotbalovém stadiónu Arsenalu.

Ohrozili zdraví obyvatel Londýna

Podle Horwella agenti přenášením radioaktivní látky po městě ohrozili – a v některých případech nejspíš i poškodili – zdraví obyvatel. Advokát Litviněnkovy vdovy Mariny podle Reuters řekl, že lze hovořit o ruském „jaderném útoku v ulicích Londýna".

Moskva podle něj celá léta v Litviněnkově případě brzdila vyšetřování a manipulovala s fakty.

Rusko protestuje

Ruské ministerstvo zahraničí vyšetřování v Británii odsoudilo a označilo je za „selektivní a zpolitizované". Nebere prý ohled na názor kompetentních ruských úřadů a vše prý také představuje dodatečný důkaz, že se Británie nehodlá vzdát předem daného výkladu okolností případu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Dmitrij Kovtun na archivním snímku

„Navzdory tomu, co toto vyšetřování naznačovalo, nebylo transparentní ani pro Rusko, ani pro veřejnost. Existovalo zde velké riziko politizace a to se i naplnilo," uvedla ruská diplomacie.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a pak pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce.

Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, pak přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6. Jeho případ vedl k diplomatické roztržce mezi Londýnem a Moskvou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám