Hlavní obsah

Do Řecka od pondělí jen s negativním testem

Novinky, ČTK, ber, jem
Praha/Atény
Aktualizováno

Lidé cestující z České republiky do Řecka se budou muset od pondělí před vstupem na území Helénské republiky prokazovat negativním testem na koronavirus. Novinky o tom ve středu informoval ministr zahraničí Tomáš Petřiček (ČSSD).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Od pondělí 28. září bude možné cestovat na pozdní dovolenou jen s negativním testem starým maximálně 72 hodin,” sdělil Novinkám Petříček.

Atény tak podle něj reagují na nepříznivý vývoj epidemiologické situace v Česku, konkrétně na nárůst počtu infikovaných novým koronavirem.

„Bohužel jsme podle dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí druhým nejhorším státem v EU co se týká počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, reagovali bychom v opačném případě stejně. Pokusím se jednat alespoň o výjimkách pro již zaplacené zájezdy. Rozhodnutí by mělo padnout v pátek,” uvedl dále šéf české diplomacie.

Stejně tak chtějí Řekové zpřísnit cestování i pro Belgii, Španělsko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a další země.

Dosud byly testy namátkové

Povinnost negativních testů oznámily Atény pro letecké cesty z ČR už v polovině srpna. Tehdy ji ale nakonec zrušily po jednání premiéra Andreje Babiše a české diplomacie s řeckou vládou. Cestujícím letecky z ČR, i dalších zemí, jsou nyní na letištích v Řecku dělány testy namátkově, a před cestou musí turisté vyplnit elektronický formulář - Passenger Locator Form (PLF) s údaji o místě pobytu v Řecku. Poté obdrží e-mailem QR kód, který musí po příletu do země předložit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám