Hlavní obsah

Do hrobu židovského učence uložili v Německu pozůstatky popírače holokaustu

Pobouření vyvolalo v Německu uložení popela známého německého nenonacisty a popírače holokaustu Henryho Hafenmayera do uvolněného hrobu po židovském hudebníkovi a učenci Maxi Friedlaenderovi.

Foto: Profimedia.cz

Náhrobek Maxe Friedlaendera

Článek

Zatímco oficiální místa se brání s tím, že šlo o nedopatření, bojovníci s antisemitismem upozorňují na to, že šlo o provokaci. Páteční ceremonie se přitom na hřbitově poblíž Berlína účastnili přívrženci krajní pravice.

„Záměr byl jasný. Krajně pravicoví extremisté si záměrně vybrali židovský hrob, aby narušili pokojný odpočinek mrtvého tím, že tam pohřbí popírače holokaustu,“ cituje server Local berlínského bojovníka s antisemitismem Samuela Salzborna.

Mladý Syřan chtěl v Hagenu rozmetat synagogu

Evropa

Ve zmíněném hrobě ve Stahnsdorfu byly pozůstatky židovského muzikanta uloženy od jeho smrti v roce 1934 až do roku 1980, kdy byly v souladu s běžnou praxí přesunuty jinam.

Náhrobek se jménem ale byl vzhledem k památkové ochraně zachován. A právě v jeho bezprostřední blízkosti byl v pátek pochován neonacista a popírač holokaustu, tedy systematického vyvražďování především židovského národa v době Třetí říše.

Každý má právo na odpočinek

Pátečního uložení ostatků se účastnila skupina neonacistů, včetně již trestaného Horsta Mahlera. K náhrobku židovského učence položili portrét zemřelého kumpána a neonacistické symboly, jakým je například železný kříž z éry nacismu.

Slovenská vláda se omluvila za židovský kodex z roku 1941

Evropa

Friedlaender byl sice národností žid, hlásil se však k protestantům a hřbitov Stahnsdorf patří protestantské církvi. Ta se nejprve bránila s tím, že má každý – včetně neonacistů – právo na klidné místo odpočinku.

Biskup Christian Stäblein ale podle stanice BBC v úterý místo navštívil, nechal se slyšet, že šlo „o hroznou chybu a zjistí, zda lze věc napravit a jak toho případně dosáhnout“.

Reklama

Výběr článků

Načítám