Hlavní obsah

Do Černého moře míří výzvědné lodě NATO

Moskva

Severoatlantická aliance v nejbližší době vyšle do Černého moře italskou a francouzskou výzvědnou loď ke sledování rádiové komunikace plavidel ruské Černomořské flotily. Napsala to v úterý ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na zdroj v generálním štábu ruského námořnictva.

Americký raketový křižník USS Vella Gulf už v Černém moři operuje.

Článek

Do Černého moře mají v nejbližších dnech vplout italská loď Elettra a francouzská Dupuy de Lome, které jsou vybaveny vyspělým technologickým zařízením pro elektronickou špionáž, píše ITAR-TASS. NATO tak v Černém moři bude mít už čtyři válečné lodi.

„Politickým cílem je morální podpora kyjevské vlády, vojenským cílem je sledování rádiové komunikace ruských lodí a všech strategických objektů na ruském pobřeží,” uvedl zdroj z ruského námořnictva.

Elektronické monitorování ruských vojenských zařízení už v Černém moři od konce května provádí francouzská fregata Surcouf, která je vybavena technologií stealth ztěžující radarové zachycení. V Černém moři se také pohybuje americký raketový křižník USS Vella Gulf, který v současné době kotví v rumunské Konstanci. [celá zpráva]

Podle mezinárodních dohod smějí lodě zemí, které s Černým mořem nesousedí, operovat v regionu jen tři týdny. Plavidla NATO tak často rotují, Vella Gulf musí oblast opustit v pátek, Surcouf příští středu. Výzvědná loď Dupuy de Lome má už jednu misi v Černém moři za sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám