Hlavní obsah

Diskotékového střelce z Lille dopadla policie ve Španělsku

– Lille

Muž, který v neděli brzy ráno zabil dvě osoby a dalších šest zranil střelbou z kalašnikova na diskotéce ve francouzském Lille, byl v pátek zatčen ve Španělsku. Podle serveru francouzského deníku Le Figaro byl na stejném místě dopoledne zadržen i střelcův komplic.

Foto: Profimedia.cz

Kalašnikov AK-47. Ilustrační foto

Článek

Poté, co ho ochranka v sobotu večer nepustila na diskotéku, se dvaatřicetiletý Faycal Mokhtari po půlnoci vrátil se zbraní a začal střílet. O život přišli šatnářka a jeden z návštěvníků diskotéky. Útočníkovi se podařilo uprchnout v autě řízeném čtyřiadvacetiletým komplicem Djelloulem Cherifim.

Pachatel, který má trvalý pobyt v Tourcoing nedaleko Lille, má podle policie bohatý trestní rejstřík. Ve vězení si odpykal tresty za násilnictví, loupeže a obchod s drogami. Španělská policie na muže přišla podle Le Figara náhodou při akci proti drogám u hranice s Francií.

Střelba v diskotéce oživila ve Francii diskusi o právní úpravě držení zbraní, která se rozpoutala poté, co v březnu islámský ozbrojenec zabil sedm lidí na jihu země. Debatu veřejnosti na toto téma přiživilo vraždění gangů ve středomořském přístavu Marseille.

Vláda tvrdí, že legálně je ve Francii v oběhu nejméně 7,5 miliónu střelných zbraní, které vlastní stát pro svoje ozbrojené složky, amatérští nadšenci a lovci. Odborníci odhadují, že dohromady by se celkový počet legálních i nelegálních střelných zbraní mohl pohybovat mezi deseti až dvaceti milióny kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám