Hlavní obsah

Desetitisíce lidí bez proudu. Německo a Skandinávii zasáhl silný orkán

– Hamburk/Kodaň/Stockholm • Aktualizováno

Silná bouře Gorm zasáhla v noci na pondělí Německo, Dánsko i Švédsko, kde napáchala značné škody. Strhávala střechy i dráty elektrického vedení, takže desetitisíce lidí zůstaly bez proudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Škody napáchané bouří Gorm ve Švédsku (video je bez zvuku)Video: AP

 
Článek

Nejprudší byl vítr na severu Německa a na Baltu. V Listu na ostrově Sylt dosáhl vítr v nárazech rychlosti 133 km/h, uvedla agentura DPA.

V Oldenburgu museli evakuovat 150 cestujících z vlaku. V Hamburku byl zaplaven rybí trh, když hladina stoupla 2,8 metru nad běžnou úroveň. V Brémách preventivně evakuovali ze stanů na 1300 uprchlíků

Na mnoha místech Německa museli hasiči odstraňovat popadané stromy. Déšť a špatná viditelnost stály za několika nehodami v Sasku-Anhaltsku i v Bavorsku.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku udeřil blesk do větrného generátoru namontovaného na střeše stodoly. Ta vzplála.

Škody ve Skandinávii

I na severu Jutského poloostrova a na jihu Švédska vichr podle meteorologů dosáhl síly orkánu. Proto byl večer na čas uzavřen Öresundský most mezi Kodaní a Malmö, což výrazně narušilo dopravu. Úřady v Dánsku z bezpečnostních důvodů uzavřely i další mosty. Policie varovala řidiče, aby si dnes dávali pozor na popadané stromy, které stále některé silnice blokují.

<

Zrušeno bylo též trajektové spojení mezi severoněmeckým Rostockem a dánským městem Gedser. Do Stockholmu se muselo krátce po startu vrátit jedno z letadel.

Ve Švédsku bylo ráno bez proudu 55 000 domácností a ještě dopoledne 40 000. Oprava poničeného vedení potrvá podle energetiků několik dní.

Finsko očekává bouři

Finské úřady nyní varují, že bouře Gorm, která se k němu blíží, může přinést déšť a sníh, které zkomplikují dopravu na jihu země.

Meteorologové ale neočekávají takové škody, jaké způsobila jiná bouře před týdnem. Tehdy zůstalo několik tisíc lidí bez proudu a bez mobilního signálu 100 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám