Hlavní obsah

Den po atentátu evakuovali ve Vladikavkazu sídlo vlády

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA/VLADIKAVKAZ

V ruském Vladikavkazu evakuují budovu místní vlády kvůli hrozbě teroristického útoku. V budově se pátrá po bombě. Ve čtvrtek ve správním středisku Severní Osetie zaútočila sebevražedná atentátnice a zabila 11 lidí.

Foto: Reuters

Mikrobus zničený při atentátu ve Vladikavkazu

Článek

"Orgány ochrany vlády požádaly všechny, aby budovu opustili kvůli nebezpečí teroristického útoku,“ uvedl jeden ze spolupracovníků severoosteské vlády. "V domě se pátrá po výbušném zařízení,“ dodal.

Ve čtvrtek ve městě zaútočila sebevražedná atentátnice, která zabila 11 lidí. Při útoku sama také zahynula.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Počet obětí stoupl o jednu, když v pátek v nemocnici zemřela těžce zraněná žena Dalších 35 raněných zůstává v nemocnicích pod přísnou ostrahou.

Podle vyšetřovatelů odpálila odpoledne nálož o ekvivalentu půl kilogramu TNT ve chvíli, kdy u autobusové zastávky před kinem u tržnice zastavil zcela zaplněný mikrobus.

Útok odsoudil ruský prezident Dmitrij Medvěděv. "Tato událost ukázala, že teroristická hrozba přetrvává. Není na místě se uklidňovat," řekl Medveděv na poradě s pracovníky justice. "Ačkoliv aktivní teroristické jevy se podařilo potlačit, zázemí pro takové zločiny existuje," dodal.

Motiv útoku zatím není znám

Zatím se k útoku nikdo nepřihlásil a atentátnice se musí teprve identifikovat. Média spekulují, zda za útokem atentátnice mohou být muslimští radikálové nebo ingušská msta. U bran centrální tržnice ve Vladikavkazu, kde atentátnice útočila, byla mezi lety 2005 až 2007 unesena většina z 19 Ingušů a dvou Čečenců, kteří tehdy v Severní Osetii "zmizeli".

Severní Osetie sousedí s Čečenskem a Ingušskem, dvěma ruskými kavkazskými republikami, kde jsou časté atentáty i střety s radikály a separatisty.

V Severní Osetii panuje napětí. Minulý měsíc při výbuchu svého vozu byl vážně raněn zástupce vladikavkazského starosty.

Podle jihoosetského prezidenta stojí za útokem Gruzie

Jihoosetský prezident Eduard Kokojev už vyslovil podezření, že za útokem mohly stát gruzínské tajné služby. "Gruzie se už dávno vydala cestou státního terorismu, což nelze ztrácet ze zřetele," prohlásil. "Jižní Osetie už pocítila gruzínský terorismus a může jej pocítit i Rusko," řekl agentuře Interfax.

V paměti zůstává masakr z Beslanu

Severní Osetie zažila v roce 2004 jeden z největších masakrů za poslední roky, když tři desítky teroristů obsadily při zahájení školního roku školu v Beslanu a několik dní držely jako rukojmí 1200 lidí. Při chaotické osvobozovací akci ruských bezpečnostních sil potom zahynulo 334 osob, z toho 186 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám