Hlavní obsah

Dělníky obviněné z výbuchu paneláku v Prešově propustili z vazby

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Krajský soud v Prešově propustil v úterý z vazby tři dělníky, kteří jsou obviněni z výbuchu paneláku na Mukačevské ulici v Prešově. Exploze nastala loni 6. prosince a zahynulo při ní osm lidí. Dům se musel později celý zbourat.

Foto: Facebook město Prešov

Z paneláku zůstala jen hromada sutin.

Článek

Dělníci byli zadrženi policií několik dní po výbuchu a dosud byli vyšetřováni ve vazbě. „Vazba byla nahrazena dohledem probačním a mediačním úředníkem. Mají zákaz cestovat do zahraničí a musí hlásit každou změnu pobytu,“ cituje web sme.sk mluvčí prešovského soudu Ivanu Petrufovou.

Jsou vyšetřováni z obzvláště závažného zločinu všeobecného ohrožení se způsobením smrti vícero osobám a škody velkého rozsahu. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody na 20 až 25 let nebo dokonce až doživotí.

V sutinách prešovského paneláku našli lidské pozůstatky

Evropa

Dělníci prováděli výkopové práce u domu a měli způsobit únik plynu, který se nahromadil v nejvyšších podlažích paneláku a explodoval. Z obvinění vyplývá, že od proražení potrubí do momentu exploze uplynulo nejméně 30 minut.

Únik plynu neoznámili a nevykonali ani žádné opatření, aby odvrátili hrozící nebezpečí. „Spoléhali se na to, že se unikající plyn samovolně odvětrá,“ uvádí se v obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám