Hlavní obsah

Dánové přijdou o den volna, nová vláda hledá peníze na obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová vláda staronové dánské premiérky Mette Frederiksenové, která na začátku listopadu obhájila většinu v předčasných volbách, plánuje v rámci svého programu zrušit jeden z 11 státních svátků. Cílem je najít peníze na navýšení armádního rozpočtu, a přiblížit se tak závazku NATO vydávat 2 procenta HDP na obranu.

Foto: Mads Claus Rasmussen, ČTK/AP

Dánská premiérka Mette Frederiksenová ve středu představila novou vládu

Článek

Plán zrušení státního svátku Frederiksenová uvedla v rámci programu nové vlády, kterou představila ve středu.

O jeden den volna méně má vládě pomoci získat více peněz na armádní rozpočet, a rychleji tak dosáhnout závazku členských zemí NATO vydávat 2 procenta HDP na obranu.

Téma obrany nabralo v zemi na důležitosti po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru letošního roku.

Německo, Dánsko a Norsko koupí slovenské houfnice pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Frederiksenová uvedla, že zmíněným svátkem přestane být takzvaný Velký modlitební den, který se v Dánsku slaví vždy v pátek před čtvrtou nedělí po Velikonocích.

Tradice svátku pochází podle dánského Národního muzea už z roku 1686, kdy byl vyčleněn jako výjimečný zbožný den, během kterého se mají Dánové postit a nepít alkohol.

Proti jeho zrušení se postavili církevní představitelé, tento den volna se v zemi tradičně využívá pro udělování biřmování.

Zemi povede široká koalice

Staronová premiérka vyhlásila v říjnu předčasné volby v reakci na kontroverzní postup vlády v listopadu 2020, kdy nechala v obavě před šířením koronaviru v zemi vyhubit všechny chované norky.

Země přitom patří mezi hlavní světové vývozce kožešin z tohoto zvířete.

I když sociální demokraté po říjnových volbách získali většinu v dánském parlamentu, rozhodla se Frederiksenová podat demisi, aby mohla jednat o široké vládě i s opoziční centristickou stranou Umírněných a se středopravou Liberální stranou.

Poprvé od 70. let tak zemi povede koalice středolevých a středopravých stran, píše zpravodajský web BBC News.

Dánsko obnovuje chov norků. Za covidu jich utratilo miliony

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám