Hlavní obsah

Danko vytáhl do boje proti hmyzu v potravinách. Nic takového neprodáváme, reagují řetězce na Slovensku

1:56
1:56

Poslechněte si tento článek

Podle místopředsedy slovenského parlamentu a předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka Slovákům hrozí, že budou konzumovat potraviny, které obsahují hmyz. Zástupci potravinových řetězců Dankova slova důrazně odmítli a konstatovali, že takovéto produkty na Slovensku vůbec neprodávají.

Foto: Instagram/Andrej Danko

Andrej Danko

Článek

Danko ve videu zveřejněném na Facebooku varoval, že Evropská unie bude nutit Slováky, aby konzumovali hmyz v potravinách.

„Nevím jak vy, ale já si neumím představit, že bych jedl chrobáky a hmyz. My nejsme národ hmyzu,“ nechal se slyšet Danko. „Máme vážnou obavu nejen o zdraví, ale nemohu se zbavit dojmu, že nám tady někdo chce skrytě přes evropskou legislativu propašovat do stravy hmyz a nahradit tím opravdu zdravou stravu,“ dodal místopředseda slovenského parlamentu s tím, že v Unii už někteří opravdu ztrácejí rozum.

Poslanci SNS už přišli s návrhem zákona, aby byly výrobky, které hmyz obsahují, řádně označené a v obchodech se prodávaly odděleně.

Zástupci obchodu označili celou problematiku za „virtuální“, protože na Slovensku se podle nich potraviny obsahující hmyz neprodávají. „Neměli bychom strašit spotřebitele, že se něco děje,“ cituje Denník N Martina Krajčoviče, předsedu Slovenské aliance moderního obchodu. „Takovéto produkty se na Slovensku neprodávají, protože zákazníci o ně nemají zájem,“ dodal.

Danko reagoval na nedávné rozhodnutí Evropské komise povolit používání prášku z larev potemníka moučného (Tenebrio molitor). Jeho sušená podoba byla povolena už v roce 2021 a podobné produkty byly schváleny už v minulosti. Všechny tyto výrobky prošly vědeckým posouzením bezpečnosti. Je to standardní proces, kterým v Evropské unii prochází všechny nové potraviny.

Evropská komise rozhodla, že výrobky s použitím moučných červů musí být označené slovy „Prášek z celých larev Tenebrio molitor ošetřený UV zářením“. Podle vědců jsou potraviny s hmyzem výživné, bezpečné a pomáhají přírodě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám