Hlavní obsah

Další otrava u Salisbury. Dva lidé jsou v kritickém stavu po kontaktu s neznámou látkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salisbury
Aktualizováno

Policie na jihu Anglie v noci na středu vyhlásila mimořádnou situaci kvůli případu dvou lidí, kteří jsou po možném kontaktu s neznámou látkou v kritickém stavu. Muž a žena byli nalezeni v Amesbury, které se nachází zhruba 13 kilometrů severně od Salisbury, kde byl letos v březnu otráven ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Experti v protichemických oblecích u stanu na místě otravy agenta Skripala

Článek

Policie v tiskovém prohlášení upozornila obyvatele, že z preventivních důvodů uzavře v oblastech kolem měst Amesbury a Salisbury místa, kde se dvojice před onemocněním pohybovala.

„Wiltshirská policie a její partneři večer vyhlásili stav vážného incidentu poté, co se ukázalo, že dva lidé v Amesbury mohli být vystaveni neznámé látce,“ uvedla policie podle listu Independent.

„Řada míst v Amesbury a Salisbury byla z bezpečnostních důvodů uzavřena policií, i když ještě není jasné, zda se stala dvojice terčem zločinu,“ dodala policie, která věc prošetřuje.

Drogy vyloučeny

Záchranáři zasahovali sobotu večer u dvojice, která byla nalezena v bezvědomí v Amesbury. Původně se předpokládalo, že jejich stav je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky. To se očividně nepotvrdilo a odborníci nadále pokračují v testech, aby zjistili, co je příčinou kolapsu obou pacientů. Lékaři vzhledem k možnému vystavení páru neznámé látce nasadili příslušnou medikaci.

Foto: Mapy.cz

Incident se odehrál v Amesbury, které leží nedaleko Salisbury

„Záchranná služba byla zavolána do Muggleton Road v Amesbury v sobotu večer poté, co tam byli nalezeni v bezvědomí muž a žena, oba čtyřicátníci. Aktuálně jsou léčeni pro vystavení neznámou látkou v oblastní nemocnici v Salisbury. Oba jsou v kritickém stavu,” oznámila policie.

Nemocnice je i přes mimořádnou událost nadále otevřená pro veřejnost, úřady však obyvatele upozornily, že v regionu bude zvýšená policejní přítomnost.

Souvislost s kauzou Skripal?

V Salisbury letos v březnu otrávili bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Britská vláda tvrdí, že otravnou látkou byl novičok vyráběný v někdejším Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítla.

S jedem přišly do styku desítky lidí, jeden z policistů musel být také hospitalizován. Dekontaminovala se desítka míst včetně lavičky, kde byli nalezeni a italské restaurace, kde jedli, a hospody, kde si dali pivo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám