Hlavní obsah

Skripalovi byli otráveni novičokem v tekuté formě, ve městě proběhne dekontaminace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nervově paralytický jed, kterým byli 4. března v Salisbury otráveni dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, byl v tekuté formě. Uvedla to v úterý BBC s odvoláním na ministerstvo pro životní prostředí, potraviny a záležitosti venkova (DEDRA), které bylo pověřeno dekontaminací postižených míst.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Restaurace Zizzi, kde dvojice jedla, se bude také dekontaminovat.

Článek

Ministerstvo DEDRA uvedlo, že při útoku bylo použito „velmi malé množství“ jedu novičok „v kapalné formě“. Dekontaminace se podle něj v následujících dnech provede pomocí louhu na celkem devíti místech. Jsou mezi nimi italská restaurace Zizzi, kde Skripalovi jedli, či hospoda Mill’s, kde si pak dali pivo.

Dekontaminován bude i Skripalův dům a z místa před nákupním střediskem Maltings, kde byli oba nalezeni, budou odstraněny kameny a tráva. Vybavení z místa pak nechají úřady spálit. Ze seznamu naopak vypadl náhrobek Skripalovy ženy, protože se oproti původním předpokladům ukázalo, že kontaminován není.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Experti v protichemických oblecích u stanu na místě otravy agenta Skripala

Vrchní vědecký poradce ministerstva Ian Boyd řekl, že postup dekontaminace je „založen na nejlepších vědeckých důkazech“. Podílet se na něm bude 200 vojáků, potrvá několik měsíců a bude stát milióny liber.

„Naší hlavní prioritou je zajistit, že tato místa budou pro veřejnost bezpečná, a že tedy mohou být navrácena obyvatelům Salisbury, aby je mohli používat,“ dodal Boyd.

Zatímco Julija Skripalová byla z nemocnice v Salisbury propuštěna už na konci března, Skripal se zotavuje pomaleji. Jeho stav se podle posledních zpráv zlepšil a už není v ohrožení života. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská policie stále zajišťuje stopy na místě činu v SalisburyVideo: Reuters

Britové tvrdí, že Skripalovy na počátku března otrávil kdosi nervově paralytickou látkou novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech v Sovětském svazu. Z útoku viní Rusko, Moskva to opakovaně odmítla. [celá zpráva]

Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám