Hlavní obsah

Cyklistovi v Berlíně došla trpělivost s klimatickými extremisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K poněkud neobvyklému scénáři došlo na sklonku minulého týdne na klimatické demonstraci v Berlíně. Zatímco obvykle kvůli blokádě silnice ztrácejí nervy řidiči automobilů, tentokrát se rozzuřil cyklista.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policie odtahuje jednoho z členů Poslední generace, který se pokusil narušit Berlínský maraton

Článek

„Zrovna když demonstranti opět upozorňovali na zlomové body globálního oteplování a pomocí transparentů dávali najevo své požadavky, situace se opět vyhrotila. Obrazy, které jsou v posledních týdnech známé, kam až oko dohlédne,“ konstatoval v pondělí deník Bild.

V tomto případě však na jedné z ulic německé metropole nevzali zákon do svých rukou rozzlobení řidiči, ale projíždějící cyklista.

„Bez dalších okolků popadl jednoho z demonstrantů a hrubě ho strhl na zem. Vzápětí popadl za batoh dalšího demonstranta a hrubě ho odstrčil ze silnice,“ líčil deník.

Klimatičtí extremisté musejí zaplatit vyčištění Braniborské brány. Levné to nebude

Zahraniční

Akce však nebyla nijak zvlášť úspěšná. Jak ukazují videozáznamy, aktivisté se rychle přeskupili a nerušeně pokračovali v protestu.

„V každém případě zasahovat v takové situaci, a dokonce i fyzicky, není dobrý nápad,“ uvedl Bild.

„V zásadě je zakázáno tahat druhé po zemi, bít je, nebo do nich dokonce kopat proti jejich vůli. Takové jednání může představovat nátlak, ublížení na zdraví, nebo v případě kopání těžkou obuví dokonce nebezpečné ublížení na zdraví – a je proto trestné,“ dodal.

Maraton si policie ohlídala

Klimatičtí extrémisté naopak v neděli nepochodili na tradičním Berlínském maratonu. Rozhodující incident se odehrál dvě minuty před startem, když se osmi aktivistům podařilo proniknout přes zátarasy.

Stačili na silnici rozlít oranžovou barvu, avšak zasahující policejní oddíl je zadržel ještě předtím, než se stihli přilepit k vozovce.

Na pořádek a bezpečnost dohlíželo více než tisíc policistů. Díky jejich zásahu mohl berlínský starosta Kai Wegner (CDU), jenž v předstihu marně naléhal na Poslední generaci, aby tradiční sportovní lahůdku ušetřili, závod odstartovat podle původního časového rozvrhu.

Klimatičtí extremisté udeřili v Berlíně na 23 místech. Policie je do dvou hodin rozehnala

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám