Hlavní obsah

CSU přebrali voliče Zelení, AfD i Svobodní voliči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Křesťanskosociální unie (CSU) podle předběžné analýzy veřejnoprávní televize ARD v nedělních bavorských volbách ztratila 200 000 voličů ve prospěch Zelených a po 180 000 ve prospěch protestní Alternativy pro Německo (AfD) a také Svobodných voličů (FW). Ještě většímu propadu CSU zabránilo to, že získala hlasy 210 000 dřívějších nevoličů.

Foto: Pool, Reuters

Bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU)

Článek

CSU, která desítky let dominuje bavorské politice, v zemských volbách podle posledních odhadů obdržela jen 37,2 procenta hlasů, což je pro ni nejhorší výsledek za téměř 70 let.

Druhou nejsilnější stranou se stali Zelení (17,5 procenta hlasů) a do bavorského parlamentu se poprvé dostala protestní Alternativa pro Německo (AfD) s 10,2 procenta hlasů.

Svobodní voliči (FW) získali 11,6 procenta hlasů. Nejhoršího výsledku od druhé světové války dosáhla v Bavorsku sociální demokracie (SPD), která skončila s 9,7 procenta pátá. Šestici stran v bavorském parlamentu uzavírají svobodní demokraté (FDP) s 5,1 procenta hlasů.

Ztráta ve prospěch AfD a Zelených 

Už před hlasováním odborníci hovořili o tom, že CSU ztratí voliče ve prospěch AfD a Zelených. Analýza ARD to potvrzuje. Důvodem ztráty voličské přízně je podle pozorovatelů především migrační politika CSU, která je i kvůli svému spojení se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelová nepřijatelná pro část jejích dřívějších voličů, kteří proto podporují AfD. Další naopak zřejmě odradila snaha CSU vyrovnat se tvrdou protiimigrační rétorikou této protestní straně. Takoví liberálnější voliči pak alternativu mohli najít v Zelených.

Podle jiné analýzy AfD získala ještě více

Vedle AfD, Zelených a Svobodných voličů ztratila CSU také 50 tisíc hlasujících ve prospěch svobodných demokratů (FDP), naopak 80 tisíc jich dokázala získat od sociální demokracie (SPD), která v dnešních volbách propadla.

Podobná analýza druhé veřejnoprávní televize ZDF hovoří o tom, že AfD Křesťanskosociální unii přetáhla dokonce 200 tisíc voličů, sociálním demokratům a Svobodným voličům po 40 tisíc. Dokázala si získat také 200 tisíc dřívějších nevoličů a 240 tisíc voličů dalších stran.

Reklama

Výběr článků

Načítám