Hlavní obsah

ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko vytvoří krizové centrum pro migraci

Varšava

Visegrádská čtyřka, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, vytvoří krizové středisko pro zvládání migrace, které má sloužit hlavně ke koordinaci a výměně informací. Oznámil to v pondělí maďarský ministr vnitra po schůzce se svými kolegy z V4 ve Varšavě. Středisko bude mít sídlo v Polsku, které nyní celé skupině předsedá, uvedl podle agentury MTI Sándor Pintér.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Migranti v Bělehradě

Článek

Středisko by podle polského ministra vnitra Mariusze Blaszczaka mělo koordinovat opatření členských států V4 při pomoci uprchlíkům v krizových oblastech. Poslouží také jako platforma pro sdílení informací o opatřeních jednotlivých států při zvládání migrační krize a pro koordinaci vynakládání prostředků na daná opatření, dodala MTI.

„Usilujeme o to, aby naše společné stanovisko, nesouhlasící se systémem přerozdělování uprchlíků, akceptovali naši partneři z EU. Soudíme, že tento systém je prostě neefektivní,“ uvedl Blaszczak podle webu polského rozhlasu. Připomněl, že ze 160 000 uprchlíků, kteří měli být přerozděleni podle kvót, se dosud podařilo umístit v jiných členských státech jen něco přes šest tisícovek. „Je to systém, který láká další migrační vlny do Evropy, a tedy migrační krizi neřeší, ale zhoršuje,“ dodal.

Chtějí pomáhat v oblastech konfliktů

V4 podle polského ministra klade důraz především na utěsnění vnějších hranic EU. „Příkladem může být postoj našich přátel z Maďarska, kteří jako první utěsnili maďarské hranice, představující vnější hranici unie, přičemž čelili útokům ze strany dalších partnerů. Bylo to ale (od Budapešti) naprosto oprávněné počínání, opírající se o unijní pravidla,“ řekl Blaszczak.

Uvedl rovněž, že společné prohlášení ze schůzky V4 se vyslovuje pro pomoc uprchlíkům "v místech, kde skutečně jsou uprchlíky, a tedy mimo EU - v táborech v Libanonu a Jordánsku".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám