Hlavní obsah

Clinton si odhalí sochu v Kosovu

Právo, vpl
Priština

Americký exprezident Bill Clinton se v listopadu účastní slavnostního odhalení své šestimetrové sochy v centru kosovské Prištiny. Třímetrová socha na stejně vysokém žulovém podstavci znázorní někdejšího šéfa Bílého domu v obleku, usmívajícího se a zdravícího levou rukou kolemjdoucí.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Někdejší americký prezident Bill Clinton

Článek

„Nezapomněli jsme, co pro nás Amerika a Clinton udělali,“ řekl listu Kölner Stadt-Anzeiger Agim Rexhepi, předseda Svazu přátel USA. „Pomník není jen symbolem naší úcty vůči Billu Clintonovi, ale i výrazem vděčnosti USA a dalším zemím, které při nás stály v roce 1999,“dodal v narážce na fakt, že Clinton tehdy nařídil bombardování bývalé Jugoslávie.

Sochu, která bude stát na Třídě Billa Clintona, začal spontánně připravovat už v roce 2005 sochař Izeir Mustafa (56) v ateliéru v Podujevu. „Clinton pro nás toho tolik udělal. V Kosovu zůstává stále velice oblíbený. Cítil jsem vnitřní popud k tomu, že mu to musíme dát najevo,“ řekl tvůrce, který se živí tvorbou mučednických památníků padlých příslušníků Kosovské osvobozenecké armády (UCK).

Záležitost se však vlekla, protože k jejímu dokončení sochař postrádal jak peníze od sponzorů, tak souhlas místních úřadů v Prištině. Teprve jeho vytrvalé lobbování přineslo ovoce: kosovská vláda uvolní na slavnostní odhalení sochy 30 tisíc eur ( 776 tisíc korun).

Nálety NATO trvaly 11 týdnů, Srbové se po jejich ukončení stáhli z Kosova a správu nad provincií převzala OSN. Ta rezolucí číslo 1244 rozhodla, že Kosovo zůstane teritoriální součástí Srbska. Kosovo v únoru 2008 vyhlásilo nezávislost, kterou uznalo 62 zemí včetně ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám