Hlavní obsah

Cizince, kteří v Británii dostanou rok a víc vězení, bude čekat automaticky vyhoštění

Novinky, jem
Londýn

Zahraniční občané odsouzení ve Spojeném království na déle než rok, budou po odpykání trestu z ostrovní země automaticky vyhoštěni. Počítá s tím novela imigračních pravidel, jež vstoupí v platnost 1. ledna příštího roku. V pondělí o tom informoval list The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nové pravidlo nahradí evropskou směrnici z roku 2004, která umožňovala cizince z osmadvacítky (nyní už jen sedmadvacítky) vyhostit jen na základě individuálního posouzení případu a za předpokladu, že představoval „aktuální hrozbu pro některý z fundamentálních zájmů společnosti“. Kriminální minulost byla sice zmíněna, ale v tom smyslu, že jako základní důvod posloužit nesmí. To se v lednu změní.

Vykázáni budou moci být i ti, kdo sice byli odsouzeni na méně než rok, ale dopustili se vážného ublížení na zdraví nebo opakovaných krádeží, loupeží nebo další drobnější kriminality.

Stopka pro kazatele nenávisti, body pro Čechy

Stejně tak budou moci úřady odepřít vstup na britské území těm, kdo nebudou přispívat k veřejnému dobru včetně takzvaných kazatelů nenávisti, mezi něž patří kupříkladu muslimští duchovní propagující teror.

Britští operátoři varují před rychlým odstřižením od Huawei

Internet a PC

S občany zemí Evropské unie, tedy i s Čechy, bude na základě nových pravidel od příštího roku zacházeno jako s migranty ze zbytku světa. Do Británie budou vpouštěni na základě bodového systému, který bude zohledňovat kvalifikaci, znalost jazyka a očekávaný příjem.

Britské firmy budou podle 130stránkového dokumentu vypracovaného britským ministerstvem vnitra motivovány, aby upřednostňovaly vlastní občany a nevyužívaly levnou pracovní sílu ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám