Hlavní obsah

Církev si ve Varšavě na nejdražším polském pozemku postaví „dvojčata“ – mrakodrapy

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ve Varšavě se nachází dvacet mrakodrapů vyšších než sto metrů a zanedlouho začne přímo v centru polské metropole na ulici Emilie Platerové výstavba dalších dvou 180 metrů vysokých budov s názvem Roma Office Center. Hlavním investorem „dvojčat“ na nejdražším pozemku v Polsku v ceně téměř 35 miliónů zlotých (210 miliónů korun) je varšavská arcidiecéze a Římskokatolická farnost sv. Barbary ve Varšavě. Podobných nemovitostí má však katolická církev v zemi podstatně více.

Foto: Profimedia.cz

Panorama Varšavy

Článek

O svých mrakodrapech v metropoli, v nichž budou převažovat administrativní a obchodní prostory o rozloze 55 tisíc metrů čtverečních určené k pronájmu, uvažuje církev už od roku 2011, avšak souhlas k jejich výstavbě získala od magistrátu až koncem minulého roku.

Jelikož obrovská stavba pohltí množství zeleně, parkoviště, historické a kulturní památky i křížovou cestu, která přežila i druhou světovou válku, místní se netají vážnými výhradami nejen k rozhodnutí varšavské radnice, ale i varšavské arcidiecéze.

I když podobných nesakrálních investic katolické církve je v Polsku podstatně více, ta varšavská vyvolala největší a nejbouřlivější kontroverze. Občané sdružení v hnutí Město je naše výstavbu mrakodrapů spojují s mimořádnou angažovaností varšavského metropolity kardinála Kaczymiera Nycze a mrakodrapy pojmenovali po něm zlomyslně „Nycz Tower“.

Odpůrci hledají zastání u papeže

Jan Śpiewak a další členové hnutí Město je naše se už obrátili na papeže Františka se žádostí, aby jim pomohl zastavit výstavbu „církevních“ mrakodrapů. „Drahý svatý otče, pomoz nám zastavit toto šílenství, které ještě zhorší naše životní podmínky. S mrakodrapy do naší přelidněné čtvrti přibude dalších dvacet tisíc lidí a jejich aut a nám se bude dýchat ještě hůře než nyní,“ píší v dopise adresovaném hlavě katolické církve. „Bohužel chamtivost a touha po ziscích vládnou v našem městě, to ony mají převahu nad vůlí nás občanů,“ dodávají.

„Katolická církev v Polsku v zájmu rozmnožování svých majetků může mnoho, ale neměla by moci absolutně všechno,“ podotkl deník Fakt.

Hotelový komplex s vilovou čtvrtí za 300 miliónů zlotých (1,8 miliardy Kč) ve městě Gmina Stawiguda u Olsztyna na východě země, výškové administrativní budovy v Krakově, Varšavě, ale i dalších městech, které už stojí a přinášejí církvi zisky, jistě nejsou v souladu s dobročinností, skromností a obětavostí, kterou hlásá papež František, uzavřel polský list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám