Hlavní obsah

Čínský prezident Si přiletěl do Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu Francie, informovala agentura AFP s odkazem na čínská státní média. Proti návštěvě chystají ve francouzské metropoli demonstrace Ujguři a Tibeťané. Návštěva čínského vůdce má být oslavou 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických styků.

Foto: Stephane de Sakutin, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching v Paříži s francouzským premiérem Gabrielem Attalem.

Článek

Vztahy mezi Čínou a Francií jsou vzorem mírového soužití a spolupráce mezi zeměmi s odlišnými systémy, prohlásil podle čínských médií Si po příletu. „Jejich rozvoj také vnáší stabilitu a pozitivní energii do neklidného světa,“ dodal čínský představitel.

Během cesty se Si setká s prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten bude podle agentury Reuters naléhat, aby jeho čínský protějšek využil svého vlivu na Rusko v zájmu ukončení války na Ukrajině.

Francie se dlouhodobě snaží přimět Čínu k tlaku na Moskvu, aby zastavila agresi na Ukrajině. Kromě Siova rozhodnutí poprvé zavolat ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému krátce po Macronově loňské návštěvě Pekingu se ale Francouzům podle Reuters nepodařilo dosáhnout většího pokroku.

Číňané chtějí vyrábět elektromobily v Evropě už letos

Ekonomika

„Doufáme, že se do Evropy brzy vrátí mír a stabilita, a máme v úmyslu spolupracovat s Francií a s celým mezinárodním společenstvím na nalezení dobrých způsobů řešení krize,“ napsal Si v článku, který v neděli zveřejnil deník Le Figaro. Dodal, že „vždy hrál konstruktivní roli při prosazování mírového řešení“ konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Si připomněl, že při několika příležitostech vyzval „k dodržování cílů a zásad Charty OSN, k respektování svrchovanosti a územní celistvosti všech zemí, k zohlednění legitimních bezpečnostních zájmů jednotlivých stran a k trvání na imperativu nepoužívat jaderné zbraně a nevést jadernou válku“. Čína podle něj poskytla Ukrajině humanitární pomoc a její zvláštní vyslanec podnikl několik cest do dotčených zemí.

Podle Spojených států a dalších západních spojenců Kyjeva ale právě čínská podpora ruského vojensko-průmyslového sektoru umožnila Moskvě čelit západním sankcím a pokračovat v útocích na Ukrajinu.

Očekává se, že státníci budou hovořit také o obchodu. Si má na programu i jednání se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Sedmadvacet členů EU - a zejména Francie a Německo - je v postoji k Číně rozděleno. „V Evropě nejsme v této otázce jednotní, protože někteří hráči stále vnímají Čínu v podstatě jako trh příležitostí,“ řekl Macron, aniž by nějakou zemi jmenoval.

Při své první cestě do Evropy od pandemie covidu-19 navštíví Si Ťin-pching také Srbsko a Maďarsko.

Evropské přístavy zaplavují čínské elektromobily

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám