Hlavní obsah

Čína hrozí bojkotem francouzského zboží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V Číně se lavinovitě šíří výzvy k bojkotu francouzských podniků a zboží jako k odvetě za postoj Paříže k pekingské olympiádě. Upozorňuje na to několik středečních francouzských deníků. Nejvíc ohrožen je prý obchodní řetězec Carrefour. Tento i některé další francouzské podniky působící v Číně už různou formou popřely, že by se nějak vměšovaly do čínských záležitostí.

Článek

Podnikatelský deník Les Echos napsal, že na čínských webových stránkách se objevily desetitisíce výzev k akcím proti francouzským podnikům. Francii se na nich vyčítají incidenty během pařížské zastávky olympijského ohně minulý týden, podmiňování účasti prezidenta Nicolase Sarkozyho na zahájení olympiády navázáním dialogu mezi Pekingem a dalajlámou a údajné financování "tibetských separatistů".

Tato poslední výtka se údajně týká jednoho akcionáře Carrefouru, společnosti Blue Capital. Číňané jsou na internetu, ale podle Le Figaro i v ústředním deníku Žen-min ž´-pao vyzýváni, aby od 1. května Carrefour bojkotovali. Podnik má v Číně 122 hypermarketů a 280 obchodů typu "hard-discount", do nichž denně přijdou dva milióny zákazníků, a zaměstnává 40 000 lidí.

V hledáčku i módní a kosmetické společnosti

Výzvy k bojkotu se prý ozývají i na adresu firem Dior, Louis Vuitton nebo L´Oréal. Podle Le Parisien přišla jednomu francouzskému podniku v Pekingu i výhrůžka atentátem.

Vedení Carrefouru označilo informaci o financování Tibeťanů za falešnou a uvedlo, že podnik nikdy nehrál v čínské vnitřní politice žádnou roli. Od nynějších kritických postojů k Číně se distancovaly skupiny Suez, Sanofi Aventis a LVMH.

Le Parisien napsal, že francouzské velvyslanectví a obchodní mise v Číně "jsou zmobilizovány", aby kampani čelily. Podle Les Echos francouzské podniky v Číně zatím dopad kampaně nepocítily. Doufají prý ale, že se situace rychle uklidní, a očekávají i určité gesto čínských úřadů. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí ale v úterý řekla, že "čínský lid může v rámci zákonů vyjadřovat svůj názor" a že "všechno má svůj důvod".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám