Hlavní obsah

Chtěli vidět, jak umírá. Mladíci u Baltu ubodali těhotnou dívku, dostali doživotí a pokoj na psychiatrii

Nejvyšší tresty, jaké umožňuje německý právní řád, padly v pátek u zemského soudu ve Stralsundu. Vězením na doživotí byl potrestán jednadvacetiletý Niko Göttlich, jeho kamarád Nicolas Knoop (19) vyfasoval 12 let vězení a následné uzavření na psychiatrické klinice, napsal server týdeníku Focus. Oba mladíci letos v polovině března zavraždili osmnáctiletou těhotnou dívku na ostrově Usedom v Baltském moři. Ženě nožem s čepelí dlouhou 20 centimetrů zasadili 35 bodných ran.

Foto: Profimedia.cz

Nicolas Knoop (první zleva) a Niko Göttlich (druhý zprava) během vynesení rozsudku

Článek

Těhotná dívka zemřela jen proto, že mladíci „chtěli vědět, jaké to je, někoho zabít, a chtěli vidět, jak někdo umírá“, uvedli během vyšetřování případu. Oba se na svůj čin připravili a vybrali si také oběť. Volba padla na Mariu. Dívku znali a věděli, že žije sama: „Bylo to snazší,“ popsal Nicolas Knoop. Do bytu se k ní vloudili pod záminkou, že přinesli údajně zapomenutou nabíječku.

Vyšetřovatelé uvedli, že hlavním pachatelem byl Knoop, jeho kamarád Göttlich mu pomáhal oběť zvládnout, dívku držel za nohy. Mariin mobil a nůž hodili po činu do Baltského moře. Vražedná zbraň se dodnes nenašla. Dívka byla zavražděna v polovině března, o měsíc později policie oba mladíky zadržela.

Znalci uvedli, že Knoop je psychicky narušená osoba, která je společnosti nebezpečná. Vzhledem k tomu, že čin spáchal v době, kdy mu bylo 18 let, byl souzen jako mladistvý a hrozilo mu „jen“ deset let vězení. Soudkyně Birgit Langeová-Klepschová využila možnosti udělit speciální trest kvůli závažnosti zločinu. Knoop stráví ve vězení 12 let. Poté bude přemístěn na uzavřené psychiatrické oddělení.

Obhajoba neuspěla s tvrzením, že Niko Göttlich nechtěl vraždit. Vyfasoval doživotí. „Göttlich byl svědkem Mariiny agónie. Aktivně se podílel na tom, aby pomohl dívku zvládnout a zlomit její odpor,“ řekla soudkyně a dodala: „Ani jeden nepočítal s tím, že se bude dívka bránit. Než zemřela, velmi trpěla.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám