Hlavní obsah

Chráníme tradiční hodnoty. V Rusku z básnické soutěže vyřadili transgender účastníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé ruské básnické soutěže v letošním ročníku zakázali účast všem transgenderovým účastníkům. Podle organizátorů se k tomuto kroku uchýlili, aby v ruské společnosti chránili tradiční hodnoty. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

LGBT aktivisté v Moskvě

Článek

Všeruská básnická cena Andreje Demenťjeva, kterou pořádá vláda západoruské Tverské oblasti, přijímá do konce dubna přihlášky básníků „bez ohledu na občanství, národnost, profesi a místo bydliště“. Cena je přitom udělována za „nepopiratelnou uměleckou hodnotu“ a „všeobecné morální hodnoty“.

Agentura Reuters uvedla, že podle pravidel zveřejněných na internetových stránkách básnické organizace však soutěž výslovně vylučuje všechny „občany, kteří změnili pohlaví“. Organizátoři uvedli, že tento krok je snahou „zachovat ideje o manželství, rodině, mateřství, otcovství a dětství, které jsou pro ruskou společnost tradiční“.

Rusko se za vlády vůdce Vladimira Putina pustilo do rozsáhlého potírání práv LGBT+ osob a vykresluje je jako výmysl Západu, který ohrožuje tradiční ruské hodnoty. Moskva následně „mezinárodní hnutí LGBT“ označila za extremistické a ty, kteří ho podporují, za teroristy, čímž se otevřely možnosti pro vedení závažných trestních řízení proti LGBT lidem a jejich obhájcům.

Zejména transgenderové osoby byly zbaveny svých práv. Rusko v loňském roce zakázalo chirurgické zákroky na změnu pohlaví a hormonální terapii a zakázalo transsexuálům adoptovat nebo pěstounsky vychovávat děti.

Rusko zakazuje beletrii se „zakázanými informacemi“

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám