Hlavní obsah

Chorvatsko dusí mohutný lesní požár, ohrožuje i turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S rozsáhlým lesním požárem bojuje na 160 hasičů poblíž chorvatského města Šibenik na jadranském pobřeží. Podle místních úřadů ohrožují plameny také turisty a na silnici mezi Šibenikem a Splitem se vytvořily dlouhé kolony aut.

Mohutný lesní požár poblíž chorvatského ŠibenikuVideo: AP

 
Článek

Podle serveru sibenik.in se na likvidaci ohně podílí 40 hasičských vozů a sedm letadel. Plameny už ve středu zachvátily dvě obce, jejichž obyvatele museli záchranáři evakuovat na lodích.

Chorvatská média uvedla, že se oheň přestal šířit, stále však hoří v zasažených místech.

Úřady hlásí zatím tři zraněné. Šéf civilní obrany v Šibeniku Danijel Mileta ale řekl, že situace je nejhorší za posledních deset let.

Foto: Profimedia.cz

Plameny zuří v obci Gornji Banovci jižně od Šibeniku.

V Grebaštici propukla panika, když oheň přeskočil na několik domů a obec zahltil hustý dým. Oblaka kouře jsou vidět i v Šibeniku. Toto dalmatské město je známé jako výchozí bod pro plavby k souostroví Kornati.

Lesní požáry jsou v létě v Chorvatsku časté. Letos situaci zhoršuje extrémní sucho, kdy vlna veder nazvaná Kerberos zasáhla celý Balkán s teplotami, které přesahují 40 stupňů Celsia.

Foto: Mate Gojanovic, ČTK/AP

Požár v jihochorvatské Grebaštici

Průjezd ohnivým peklem. Východ Kanady zachvátil ničivý požár

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám