Hlavní obsah

Průjezd ohnivým peklem. Východ Kanady zachvátil ničivý požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Halifax na východě Kanady vyhlásilo stav nouze poté, co si rozsáhlý lesní požár vynutil evakuaci tisíců lidí a způsobil výpadky elektřiny. Neproniknutelná mračna dýmu a jisker zahalila i silnice v okolí čtyřsettisícového přístavu. Dramatický videozáznam průjezdu touto oblastí zveřejnila agentura Reuters.

Průjezd ohnivým peklem v KanaděVideo: @alka.films, Reuters

 
Článek

Silný vítr šířící kouř a plameny komplikovaly práci hasičům. „Skáče to na silnice a naše týmy… většina z nich se stahuje,“ citoval v neděli web CP24 šéfa halifaxských hasičů Roba Hebba.

Foto: Meenakshi Guchhait, Reuters

Kouř nad městem Halifax

„Nevíme, co se děje a jestli náš dům ještě stojí. Jsem naštvaná a nervózní… Máme jen oblečení, které máme na sobě. To je všechno,“ řekl pak webu Steve Hoskins, který kvůli požáru musel s manželkou a dětmi narychlo opustit domov.

V souvislosti s požáry zatím nebyli hlášeni žádní zranění, evakuovaní lidé by se však měli připravit na to, že se do svých domovů hned tak nevrátí, varovali místní hasiči.

„Naše týmy tu budou dlouhé dny. Až bude tento požár uhašen, zbývá ještě spousta práce, abychom vypátrali případný oheň pod zemí. Bude to delší operace a lidé by na to měli být připraveni,“ řekl dle stanice CBC News zástupce velitele halifaxských hasičů Dave Meldrum.

Foto: Instagram@alka.films, Reuters

Kouř stoupá z požáru v Hammonds Plains v Novém Skotsku

Evakuace se zatím týkají území o rozloze zhruba 75 kilometrů čtverečních. Meldrum dodal, že přesnější přehled o rozsahu požáru získají hasiči až během pondělka, kdy se situaci pokusí zmapovat pomocí letadel.

V neděli vyhlášený stav nouze, který mimo jiné místním úřadům zjednodušuje přístup k pomoci, má zatím platit sedm dní.

Foto: Bc Wildfire Service, Reuters

Zároveň stále hoří lesy na západě země v Britské Kolumbii

V Kanadě se stále nedaří uhasit desítky požárů, 30 tisíc lidí opustilo domovy

Amerika

Reklama

Související témata:
Nové Skotsko

Výběr článků

Načítám