Hlavní obsah

Chorvatského ministra obrany odvolali jen pár hodin po smrtelné autonehodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatský ministr obrany Mario Banožić byl v sobotu večer odvolán z funkce poté, co s největší pravděpodobností ráno způsobil nehodu, při níž jeden člověk zemřel. Těžká zranění utrpěl i samotný Banožić, podle chorvatských médií je však mimo ohrožení života.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatští policisté u sobotní nehody, jejímž účastníkem byl ministr obrany Mario Banožić

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý Banožić v sobotu kolem 6:00 středoevropského času na vedlejší silnici v blízkosti svého bydliště na východě Chorvatska mezi městy Vinkovci a Županja předjížděl za špatné viditelnosti kamion a srazil se přitom s protijedoucí dodávkou. Řidič dodávky při nehodě přišel o život.

Prokuratura ve východochorvatském městě Vukovar uvedla, že ministrovi byly odebrány vzorky krve a moči k testování. Podle počátečního vyšetřování Banožić „předjížděl jiné vozidlo, aniž prověřil, že to lze provést bezpečně, a bez ohledu na podnebné podmínky“.

Ministr zřejmě mířil na lov

„Vzhledem k mimořádným okolnostem jsem Maria Banožiće odvolal z funkce ministra obrany,“ uvedl premiér Andrej Plenković na odpolední tiskové konferenci v Záhřebu. Banožićovy povinnosti dočasně převezme ministr zahraničí Gordan Grlić Radman, dodal premiér.

„Vyjadřujeme soustrast rodině usmrceného,“ uvedl na sociální síti X mluvčí vlády Marko Milić. Dodal, že Banožić není v ohrožení života, i když utrpěl vážná zranění. Podle lékařů měl pohmožděniny hlavy a mozku, je při vědomí a zůstává v nemocnici na pozorování.

Chorvatský zpravodajský portál Index uvedl, že Banožić se zřejmě vydal na lov. Fotografie z místa nehody ukazují jeho auto v deštivém a mlhavém počasí obrácené na bok, vedle je těžce poškozená dodávka, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:
Mario Banožić

Výběr článků

Načítám