Hlavní obsah

Chorvatské město Petrinja je po zemětřesení nutné srovnat se zemí, tvrdí starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrinja

Město Petrinja, které nejvíce zasáhlo úterní zemětřesení v Chorvatsku, bude nutné z 90 procent zbourat. Podle chorvatského deníku Večernji list to řekl starosta Darinko Dumbović. Silné zemětřesení, které si vyžádalo sedm lidských životů a značné materiální škody, zničilo prakticky celé centrum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatsko zasáhlo další zemětřeseníVideo: AP

 
Článek

„Dnes je Petrinja městem, které téměř celé spadne. Až do včerejška byla šance, že se zbourá (jen) ze šedesáti sedmdesáti procent, dnes jsem ale dospěl k poznání a pravdě - zničeno bude 90 procent města. To je prostě Hirošima, která přinesla smutek a neštěstí pro každého,” prohlásil starosta.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Následky zemětřesení ve městě Petrinja

Podle evropského seizmologického centra EMSC zemětřesení udeřilo v úterý kolem 12:20 v regionu vzdáleném 46 kilometrů od Záhřebu. Podle chorvatské televize HRT chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v Petrinji s ohniskem v hloubce deseti kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chorvatsku pátrali po obětech zemětřeseníVideo: Reuters

Petrinja leží v těsné blízkosti župního správního střediska Sisaku. Ve městě s udávanou rozlohou kolem 42 kilometrů čtverečních žije přes 24 tisíc lidí, což je přibližně jako počet obyvatel Litoměřic.

V úterý, den po prvním zemětřesení s intenzitou 5,1 stupně, udeřil v regionu Banovina (Banije) jihovýchodně od Záhřebu ještě ničivější otřes o síle 6,4 stupně. Nejvíce byla zasažena města Petrinja, Sisak a Glina a okolní obce. Podle chorvatské televize HRT bylo poškozeno více než 2000 různých objektů.

Při zemětřesení v Chorvatsku zemřelo nejméně šest lidí

Evropa

Oblast Petrinje, kde se nacházelo epicentrum zemětřesení, se přitom stále chvěje. Podle katedry geofyziky Přírodovědecké a matematické fakulty v Záhřebu tam bylo od pondělí 28. prosince zaznamenáno 374 následných otřesů, přičemž v pátek a do sobotního odpoledne 109.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám