Hlavní obsah

Vzal si pas a šel. Patnáctiletý chlapec z Ostravy se vydal bojovat. Našli ho až na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemyšl
Aktualizováno

Polská pohraniční stráž ve čtvrtek zajistila 15letého chlapce z Ostravy, který se vydal bojovat na Ukrajinu. Překročil už hranici Polska s Ukrajinou. O události informovalo oddělení pohraniční stráže v polské části Slezska.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polsko-ukrajinský hraniční přechod Medyka u polské Přemyšle

Článek

Chlapec ve středu odešel z domova, ale do školy nedorazil. Znepokojení rodiče se proto obrátili na policii a předali jí popis svého syna.

„Ve středu ve večerních hodinách jsme přijali oznámení o pohřešování nezletilého chlapce. Následně jsme zjistili, že by se měl nacházet v Polsku, proto jsme kontaktovali kolegu z našeho společného česko-polského pracoviště v Chotěbuzi,“ sdělila Novinkám ostravská policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Chtěl podpořit ukrajinskou armádu

„Polská policie zjistila, že jeho telefon byl přihlášen v Polsku, v Přemyšli. Ukázalo se, že 15letý mladík si z domova vzal pas, protože se chtěl dostat na Ukrajinu, aby podpořil tamní armádu v boji proti ruskému agresorovi,“ uvedlo oddělení pohraniční stráže v Polsku na svém webu s tím, že chlapec již překročil polsko-ukrajinskou hranici.

„Díky rychlému zásahu důstojníků Slezské pohraniční stráže a skvělé mezinárodní spolupráci byl 15letý Čech okamžitě převezen na polské území. V současné době se vrací domů,“ dodali pohraničníci.

Jiroušková uvedla, že bližší informace k případu zatím nemá, protože s chlapcem ještě nemluvili.

Společná policejní stanice v Chotěbuzi funguje od začátku roku 2008. Za polskou stranu tam slouží příslušníci Slezské pohraniční stráže v Ratiboři, katovických celníků a policie, za českou policisté a celníci z Ostravy.

Ukrajinci opěvují nový příběh: Dvě krásné dívky na Krymu otrávily vodkou 46 okupantů a zmizely

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám