Hlavní obsah

Chemičkou v Katalánsku otřásla exploze

• Aktualizováno

Výbuch a následný požár v areálu chemické továrny nedaleko města Tarragona na severovýchodě Španělska si v úterý večer vyžádal jednu oběť a šest dalších osob utrpělo zranění. Informoval o tom katalánský rozhlas RAC1. Na místě neštěstí, které se stalo v obci La Canonja v regionu Katalánsko, zasahují dvě desítky hasičských sborů.

Foto: David Oliete, ČTK/AP

Dým stoupá z místa výbuchu v chemičce ve španělské Tarrgoně.

Článek

Místní úřady doporučily obyvatelům z preventivních důvodů nevycházet z domů. Civilní obrana ale oznámila, že se nevytvořil toxický mrak a že do vzduchu v okolí se nedostaly nebezpečné chemikálie z továrny.

Výbuch, jehož příčina není zatím známá, nastal krátce před 19:00 SEČ a po ní začalo v továrně hořet. Plameny šlehaly tak vysoko, že byly vidět několik kilometrů daleko. V okolí místa neštěstí byla krátce přerušena silniční i železniční doprava, provoz už byl obnoven.

Výbuch byl podle svědků velmi silný a pocítili ho lidé v širokém okolí, uvedl deník El País. "Celý dům se zachvěl," popsala deníku El País okamžik exploze v továrně žena z dva kilometry vzdálené obce. Další svědkyně, která byla ve svém domě 12 kilometrů od místa neštěstí, deníku řekla, že se třásly okenní tabule.

Na sociálních sítích si místní postěžovali, že po explozi nezněly varovné sirény. Podle hasičů to ale nebylo potřeba, protože mimo areál chemičky nehrozilo nebezpečí.

Podle některých médií si exploze vyžádala jednu oběť, která zemřela na předměstí Tarragony asi tři kilometry od místa neštěstí poté, co se tam zřítil dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám