Hlavní obsah

Charanzová obhájila post místopředsedkyně Evropského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Europoslankyně Dita Charanzová zvolená za ANO obhájila funkci místopředsedkyně Evropského parlamentu. Pirát Marcel Kolaja v prvním kole volby neuspěl. Charanzová získala 406 hlasů z celkem 680 platných. Stala se tak první představitelkou Česka, která bude zastávat tuto pozici po dobu celých pěti let volebního mandátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dita Charanzová byla znovu zvolena místopředsedkyní Evropského parlamentu.

Článek

„Být znovu zvolena na post místopředsedkyně je pro mě velká čest a velký závazek. Velmi si vážím podpory, kterou mi kolegové dnes (v úterý) vyslovili, a chtěla bych jim za to poděkovat,“ uvedla Charanzová po zvolení. Zmínila také předsevzetí více přiblížit europarlament lidem v členských zemích, což je i téma dnes zvolené předsedkyně Roberty Metsolaové.

Ditu Charanzovou zvolenou za ANO navrhla do pozice místopředsedkyně parlamentu liberální frakce.

Pirátského místopředsedu Marcela Kolaju, který post neobhájil, frakce Zelených. Kvůli strmě rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirovou variantou omikron dosluhující vedení EP minulý týden rozhodlo, že volba se poprvé uskuteční na dálku.

Nová předsedkyně EP Metsolaová je odpůrkyní potratů, ale i stavitelkou mostů

Evropa

Volební období europoslanců je pětileté a vždy v jeho polovině se vybírá nové vedení. EP má aktuálně 705 poslanců a od července 2019 ho vedl nedávno zesnulý italský socialista David Sassoli.

V předchozím složení parlamentu většina členů předsednictva v polovině mandátu své pozice obhájila, v několika dřívějších případech se ale měnila přibližně polovina místopředsedů.

Reklama

Výběr článků

Načítám