Hlavní obsah

Čeští turisté se probudili pod aktivní islandskou sopkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod islandskou sopkou, která naplnila nebe nad Evropou sopečným popelem, byli na výletě i čeští studenti Tereza Šimonová a Tomáš Haničinec. Tábořili pod vulkánem právě v den, kdy začal chrlit sloup popela.

Článek

„Přespávali jsme v údolí přímo pod sopkou. Neviděli jsme a neslyšeli nic až do odpoledne následujícího dne, kdy se nebe protrhalo a my uviděli ohromná oblaka popela valící se z ledovce Eyjafjallajökull. Bylo nám jasné, že je něco špatně, a vyrazili jsme, abychom se dostali pryč. Narazili jsme na policistu, který nám řekl, co se děje - o erupci, povodních a evakuaci,“ řekl agentuře Reuters Tomáš Haničinec. Mladý pár pak policista převezl do evakuačního centra.

Sopka se probudila již dříve a přilákala turisty z celého světa. Intenzita sopečné činnosti však v průběhu minulého týdne zaskočila nejen turisty, ale i místní farmáře.

Centrum v neděli navštívil islandský prezident Olafur Ragnar Grimsson, který zdůraznil, že hlavní prioritou je záchrana místních farmářů, pro které se erupcí vyvolané sesuvy, povodně a mazlavý popel staly skutečnou pohromou.

Farmáři často přes hrozící nebezpečí zůstávali doma a snažili se chránit svá hospodářství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám