Hlavní obsah

Česko podalo žalobu kvůli rozšiřování polského dolu Turów

Praha
Aktualizováno

Česká republika podala k Soudnímu dvoru EU žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v hnědouhelném dole Turów. V tiskové zprávě to v pátek oznámilo ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

Praha Varšavě vytýká to, že v souvislosti s rozšířením těžby porušila unijní právo. Součástí žaloby je také žádost o zastavení těžby uhlí v dole do doby, než unijní soud rozhodne.

MŽP ve zprávě dále uvedlo, že Česko také požádalo soud, aby žalobu projednal přednostně, vzhledem k dopadům těžby na obyvatele příhraničních oblastí Libereckého kraje. Záměr žalobu podat v pondělí schválila česká vláda.

Zlom v kauze Turów. Čechům dala za pravdu Evropská komise

Ekonomika

Polské ministerstvo ovzduší a životního prostředí v pondělí podle televize TVN 24 vyjádřilo nad rozhodnutím české vlády údiv.

„Dlouho jsem se snažil, abychom tento spor vyřešili bez soudních tahanic. Důležitý je pro nás výsledek, tedy pomoc desetitisícům Čechů v pohraničí. Těžba má na jejich životy negativní vliv každý den a soud se může protahovat. Mezitím jim důl bude dál odvádět vodu a dál bude prach znečišťovat vzduch, který dýchají,” uvedl v pondělí ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a tím, že ČR vznese i návrh na vydání předběžného opatření, které by zastavilo těžbu.

Česko podá na Polsko žalobu kvůli těžbě uhlí

Domácí

Podání žaloby přivítaly ekologické organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám